tiistai 26. kesäkuuta 2012

Black Hard Shell Protector Case Cover Skin For Nokia Lumia 900

Ebaysta tilattu 16.6.2012 tilattu suojakuori saapui tänään. Tätä hetkeä on odotettu koska omaan käyttööni Lumia 900 on hiukan liukas.

 Suojakuori on mallia Black Hard Shell Protector Case Cover Skin For Nokia Lumia 900

Suojakuori on kovantuntuinen mutta pinta on hiukan nahkainen/tahmea, joka antaa hyvän otteen käteen. Lisäksi kuori napsahtaa mukavasti paikalleen ja on tukeva. Samalla puhelin tuntuu hiukan jämäkämmältä.



Kuoren päädyissa on pienet pystylirpakkeet, joiden avulla puhelin pysyy päädyistä paikallaan. Sivuissa kuori tulee näytön kanssa samalle tasolle. Liittimien käyttö ei häiriinny näistä ollenkaan, jotenka tämä on positiivinen asia. Negatiivisenä asiana voidaan sanoa, että aika nopeasti jos puhelimen laskee pölyiselle pinnalle kuori kyllä pitää pölyt itsessään. Puhelimesta itse kuoren kanssa ei tule ollenkaan liian iso vielä.




maanantai 18. kesäkuuta 2012

Nokia Lumia 900

Pitkästä aikaa otin käyttööni jonkin muun puhelimen kuin Applen tarjoaman iPhonen. iPhonea olen pääsääntöisesti käyttänyt siitä asti kun 2G-malli ilmestyi eli noin vuodesta 2007. Välillä toki kokeillut muita puhelimia mutta aina palannut takaisin iPhoneen. Nyt katsotaan pystyykö Nokian tarjoama Lumia 900 -puhelin pitämään minut erossa iPhonesta. Lumia 900 julkaisiin toukokuun lopulla ja se jatkaa samaa muotoilua kuin edellinen Lumia 800 -malli.

Myyntipakkaus

Lumia 900 toimitetaan normaaliin tapaan Nokian uudistuneessa paketissa. Paketti on väriltään sininen ja tässä on erinäisiä värikkäitä kuvia puhelimesta. Pakkauksen sisältä löytyy itse puhelin ohella USB-pikalaturi AC-16, lataus- ja -tiedonsiirtokaapeli CA-190CD, stereokuulokkeet WH-902, pikaopas, käyttöopas, tuotetietovihkonen ja SIM-korttipaikan avaustyökalu.

Harmiksi paketin mukana ei toimiteta suojakuorta kuten Lumia 800 -paketissa. Tästä olisi hyötyä koska omasta mielestäni puhelin on hiukan liukas tämän ollessa kädessä. Tilasin kylläkin muutaman kuoren testiin, jos näiden avulla puhelin pysyisi paremmin kädessä.


Puhelimen esittely

Lumia 900 on ensimmäinen Windows Phone 7.5 -puhelin, jonka omistan. Tätä ennen olen näitä Windows Phone puhelimia silloin tällöin käyttänyt mutta suurempaa kokemusta ei näistä ole.

Lumia 900 on edelliseen puhelimeeni iPhone 4S:n verrattuna huomattavasti isompi. Siinä missä iPhone oli kokoa 115,2 mm × 58,6 mm × 9,3, niin Lumia 900 on 127,8 mm × 68,5 mm × 11,5 mm. Painoakin on noin 20 grammaa enemmän verrattuna iPhonen 140 grammaan. Koon kasvaessa tämä tarjoaa puhelimeen isomman näytön, joka on kooltaan 4,3" ja se perustuu AMOLED- ja ClearBlack -tekniikkaan. Näytöllä resoluutiota on 800 × 480 pikseliä, joka antaa mukavan tarkkuuden esim. selailua varten. Pikselitarkkuus ei ole yhtä hyvä kuin iPhonessa, jotenka tarkkasilmäinen saattaa nähdä näitä puhelimen näytöllä. Se ei ole kuitenkaan syy sivuuttaa puhelinta. Runko on pikkuveljensä tavoin työstetty yhdestä polykarbonaattipalasta, joka tekee puhelimesta saumattoman.


Puhelimen "takakannesta" löytyy kahdeksan megapikselin kamera, joka on automaattitarkenteinen ja on varustettu Carl Zeiss -laajakuvaoptiikalla sekä LED-kaksoissalamalla. Takakamera varusteineen on siis aivan identtinen Lumia 800 kanssa. Edestä löytyy sensoreidne lisäksi 1 megapikselin kamera, joka mahdollistaa videopuhelut.




Kuoren alla jyllää tehokas 1,4 GHz Qualcomm Scorpion -prosessori, jonka rinnalta löytyy Adreno 205 -näytönohjain. Keskusmuistia puhelimessa on 512 Mt ja tallennustilaa löytyy 16 Gt verran. Tästä osa on valitettavasti käytössä jo muita sovelluksia varten, jolloinka käyttäjälle jää noin alta 13 Gt käytettävää tilaa. Tämä on huomattavasti vähemmän koska iPhonea tarjotaa 16 Gt tai 32 Gt tai 64 Gt kokoisena. 3G-verkot ovat tuettuina kaikilla neljällä tajuudella joiden lisäksi tarjotaan "4G"-tuki, joka mahdollistaa entistä nopeammat yhteydet maailmalla.

Liitäntöinä löytyy microUSB ja 3,5 mm audioliitäntä. Ainut mistä haluan kritisoida on tuo microUSB-liittimen sijoittelu. Miksei tätä voitu sijoittaa pohjaan? Tällä tapaa kun autossani on pystyteline näyttää se hassulta ja samalla syökin osittain näkyvyytta kun USB-johto törröttää puhelimen päästä. Toki pohjassa on massiivinen kaiutin mutta senkin olisi voinut jakaa vaikka kahteen osaan ja näiden keskelle sijoittaa tuon liittimen.


Edestä katsottuna oikealta sivulta löytyy tarvittavat näppäimet, jotka ovat ylhäältä alaspäin lueltuina äänen voimakkuuden säätö, virta/herätys- ja kamera -näppäin.

Käyttöjärjestelmä ja ohjelmat

Kuten jo mainitsinkin puhelin pitää sisällään Windows Phone 7.5 Mango -käyttöjärjestelmän. Tämä on minulle suht tuore tuttavuus ja iOS verrattuna se tarjoaakin omasta mielestäni ikoniviidakkoon toisenlaisen tavan käyttää puhelinta iOS tutulla sujuvuudella.

Erikoisuutena ovat ns. live-tiilet, joissa näkyy hyödyllistä informaatiota. Valitettavasti kaikki tiilet eivät tähän pysty mutta ehkä tulevaisuudessa pystyvät. Pienen opettelun jälkeen käyttö sujuu muitta mutkitta ja puhelinta onkin kiva käyttää. Myönnän, että WAU-efekti on läsnä tätä puhelinta käyttäessä. Androidin kanssa en ole sitä saanut, jolloinka pystyn laittamaan iOS ja WP:n samalle viivalle.

Asetus-valikko on selkeä ja löydät helposti sen mitä etsit. Perinteistä Symbian valikkoviidakkoa ei siis ole enää vastastassa. Ehkäpä tämä johtuu siitä, että Nokia ei itse enää toteuta ohjelmistopuoltaan.

Ohjelmia tällä hetkellä Marketplace-tarjoaakin yli 100 000 edestä ja sieltä itselleni onkin löytynyt tärkeimmät kuten WhatsApp, Viber, Facebook, Foursquare, Fonecta Caller ja monia muita. Vaikka WP:n ohjelma tarjontaa on kritisoitu on se hyvää vauhtia paranemassa.

Ainut suurin miinus on mukana tuleva Kalenteri-sovellus. Tästä puuttuu itselleni tärkeä viikkonäkymä. Kuukausinäkymä on hyvä mutta se olisi voitu toteuttaa hiukan erilaisella tapaa. Nyt ei juurikaan saa selvää mitä milläkin päivällä on kuin napauttamalla päivää ja katsomalla mitä siellä on.

Akunkesto ei ole aivan poskettoman huono mutta mielestäni se on huonompi kuin iPhonessa. Toki tämä voi parantua joillain tulevalla päivityksellä mutta näistä ei ole ainakaan julkisuuteen paljoakaan puhuttu. Toivottavaa olisi, että tämmöisiä fixejä tulisi.

Nokia Kartat ja Nokia Navigointi

Koska kyseessä on Nokian puhelin tarjoaa Nokia tähän suoraan omat palvelunsa. Näistä ensimmäisenä käydään läpi Kartat ja Navigointi.

Kartat-tarjoaa nimensä mukaan kartat, joissa näet missä olet ja mitä näkyy. Valitettavasti ohjelmasta paistaa hiukan liikaa vanha Symbian esiin. Tämä näkyy esim. sillä, että asetuksista voidaan kytkeä päälle suurennus ja piennys -napit. Näiden lisäksi graaffinen ilmentymä ei ole muihin WP:n ohjelmiin verrattuna, niin WP mainen, mitä se voisi olla. Itse en löytänyt ainakaan suoraa tapaa aloittaa Kartoista navigointia vaan tätä varten piti käynnisttää Navigointi-ohjelma.

Navigointi-ohjelma tarjoaa nimensä mukaan navigoinnin mutta tämäkin kuten Kartat ovat ehkä liian Symbiamainen vielä ja osittain tästä puuttuukin Symbianiin verrattuna joitakin ominaisuuksia. Muuten navigointi tuntuu toimivan hyvin ja sijainti pysyy selvillä menit missä vain. Suuremmat kerrostalot eivät juurikaan vaikuta signaalin etsintään.

Nokia Musiikki

Nokia Musiikki yhdistää WP:n ja Nokian oman musiikkipalvelut samaksi ohjelmaksi. Erityisesti Mix Radio toimii kuten Spotify konsanaan vaikka ei nyt aivan samanlaisia ominaisuuksia tarjoa. Lisäksi löytyy Keikat-osio, josta näkee suoraan tulevat keikat ja missä ne pidetään. Tämä voi ollakin festari-ihmiselle tärkeä ominaisuus.

Nokia TV

Samaan aikaan kun Lumia 900 tuli markkinoille julkaistiin sen mukana Nokia TV. Sovellus kerää suomalaiskanavien tarjonnan yhteen paikkaan, josta onkin helppo valita mitä halutaan katsoa. Ohjelmia on, joka lähtöön ja ehkä tulevaisuus vielä tarjoaa tavan millä saa nämä isommalle näytölle. Toki 4,3" näytöstä näkee hyvin mutta kyllä TV:llä kuva on aina parempi.

Kamera

Kamera onkin minulle erittäin tärkeä ominaisuus puhelimessa. Toki puhelimen kamera on aina puhelimen kamera eikä sillä päästäkään aivan täydellisyyteen. 8 megapikseliä tarjoaakin mukavan 3 264 × 2 448 resoluution, joilla kuvista tulee tarpeeksi hyviä. Videokuvaus onnistuu 720p laadulla 30 FPS nopeudella. Näiden lisäksi tarjolla on erilaisia efektejä ja mukavat säätöasetukset. iPhonen kohdalla olin tottunut tarkentamaan sillä, että täppään näyttöä siihen kohtaan mihin haluan. Lumiassa kuitenkin tämä otti kuvan samantein tarkentaen kyseiseen kohtaan. Tämä on toki ihan toimiva ominaisuus mutta osittain myös huono, joten omalla kohdallani otin kyseisen ominaisuuden pois päältä. Tuolla tapaa tuli kyllä otettua monta turhaakin kuvaa.

Yhteenveto

Laite on toimiva ja ajaa asiansa samalla tapaa kuin iPhone, jopa osittain paremmin. Akkukestosta voinee antaa oman miinuksensa mutta ei siihen tule takertua. Vaikka näin lyhyellä käytöllä on vielä vaikea sanoa tarkemmin akusta uskon sen parantuvan kun latauskertoja tulee muutama lisää.

Windows Phonessa on paljon potentiaalia ja toivottavasti Nokia saakin Microsoftin kanssa otettua tämän kaiken potentiaalin irti viimeistään tulevassa Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmässä. Tämä olisi kyllä suotavaa siihen nähden mikä Nokian nykyinen tilanne on tällä hetkellä.

Hyvää
  • Rakenne
  • Käyttöjärjestelmän toimivuus
  • Näyttö
  • Nokian ohjelmat
  • Datayhteyden jakaminen
Huonoa
  • USB-liittimen sijoitus
  • Akun kesto varauksin
Testikuvat ja video.

sunnuntai 17. kesäkuuta 2012

Uutta yaVDR pukkaa

On pitänyt jo kirjoitella vähän pidemmän aikaa uudesta yaVDR mutta eipä ole kerennyt. yaVDR on nyt tullut ulos 0.5.0 alpha1 -versio. Valmishan tämä ei ole mutta kokeilemisen arvoinen.

Asennus sujuu ongelmitta mutta sitten ongelmia alkaa. Kanavahaulla ei kanavia löydä ja entinen 0.4.0 channel.conf ei toimikaan suoraan. Ilmeisesti johtuu tästä teksti-tv-pluginista kun tämä generoi tuohon tiedostoon kyseiset teksti-tv-kanavien numerot. Tuota siis pitää tutkia. Oscam toimii suoraan mutta ei osaa aktivoida korttia. Löytää lukijan mutta ei saa aktivointia tehtyä. Vaikea sanoa mikä mättää tuossa. Ehkä se johtuu siihen koska ei saa signaalia laisinkaan. Kaukosäädin toimi heittämällä. Asetuksissa ei ollut tosin tarjolla enää tätä omaa mallia mutta vanhat konfiguraatiot toimivat kuten pitääkin. Tämä siis yksi plussa.

Toisena plussana tarjotaan softhddevice-lisäosa. Tämä mahdollistaa Nvidian lisäksi AMD ja Intelin näytönohjaimien käytön yaVDR:ssä. Kolmantena voidaan sanoa, että SC toimii myös.

Ehkä tästä siis vielä jotain tulee kunhan jaksaa paneutua vielä tarkemmin. Jotenka ensi kertaan.

perjantai 8. kesäkuuta 2012

Nvidia Surround

Nvidia Surround on Nvidian vastaisku AMD Eyefinitylle. Molemmat teknologia tarjoavat uudenlaisen elämyksen pääasiassa pelaamiseen. Tulen keskittymään enemmänkin Nvidian tarjoamaan Surround mahdollisuuteen koska siitä on nyt enemmän konkreettista kokemusta. Omassa kokoonpanossani käytössä on Evga GTX 680 ja 3x Dell U2412M.

EVGA GTX 680


Näytönohjain ei kokoonpanossani pyöri vakio kellotaajuuksilla vaan näitä on hiukan nostettu, koska se on mahdollista. Ei niinkään suorituskyvyn takia. Korttiin on ajettu modattu BIOS, joka nostaa kellotaajuuksia ilman, että näitä tarvitsee tehdä Evga Precision tai MSI Afterburner -ohjelmistoilla. Modattu BIOS tarjoaa vakiotaajuuksiin nähden seuraavat muutokset vakio kellotaajuus 1150MHz, Boost-taajuus 1215MHz ja muistit 1752MHz. Itse en ole päässyt kuin 1179MHz tai 1189MHz asti. Välillä kun kortti on "kylmä" toimii tuolla mainitulla 1215MHz tajuudella. Joten oma ongelmani olisi vain pistää parempi jäähdytys korttiin kiinni.

Asennus


Molemmat valmistajat tarjoavat sivuillaan hyvät ohjeet miten näytöt tulee kytkeä oikein, jotta suuremmilta ongelmista vältytään. Vakioasetuksilla näytöistä muodostuu yksi iso näyttö, jolla resoluutioa on massiiviset 5760x1200. Tämä on aiheuttanut tiettyjä uusia ongelmia, joista lisää myöhemmin.

Surround asetuksen tekeminen on helppoa. Ensimmäisellä kerralla kun koneen käynnisti näyttöjen ollessa kiinni tarjottiin heti tätä Surround-mahdollisuutta. Jolloin seurattiin vain ohjeita ja paineltiin Seuraava-nappia kunnes tuli Valmis-nappi. Vaihtoehtoisesti tämä voidaan toteuttaa Nvidia Control Panel -ohjelmiston kautta.

Tässä vähän vanhempi Youtube-pätkä asennuksesta.


Vaikka video on iältään muutaman vuoden vanha, niin melkein identtisillä valikoiden ulkoasuilla homma viedään tänä päivänäkin läpi.

Asetuksia löytyy jokaiseen lähtöön ja omassa käytössäni sivuilla olevat näytöt toimivat sivunäyttöinä ja keskimmäinen päänäyttönä.



Käyttökokemukset


Peleissä Surroundin kanssa ei niinkään ole ongelmia tullut vastaan. Kaikki pelit eivät tätä tue kuten Modern Warfare 3. Uusimmat pelit ovat kuitenkin hyvin tuettuina ja näitä onkin kiva pelailla. Tällä hetkellä olen kokeillut Max Payne 3:sta, Battlefield 3:sta ja Diablo 3:sta. Näiden osalta GTX 680 kyllä jaksaa pyörittää kunhan vähän laskee detaileja. MP3 ja D3 pyörivät kyllä kaikilla herkuilla. BF3 ei niinkään vaan High-asetuksilla päästään noin 60 FPS asti. Huomasin kyllä, että näin suurilla resoluutioilla 2Gt muisti näytönohjaimesta loppuu hyvin pian kun aletaan lisätä detaileja. Nykyään on tarjolla 4Gt muistin omaavia kortteja, joten semmoinen olisi ollut kaikkein paras hankinta mutta eipä sitä taas tiennyt, että tulee vaihdettua kolmen näytön kokoonpanoon.

Ongelmat


Suurimmat ongelmat eivät ole tulleet peleissä vaan itse työpöydällä. Olen aina itse käyttänyt suurimmaksi osaksi vain yhtä näyttöä ja silloin tällöin kokeillut kahden näytön kokoonpanoa mutta eipä ole tullut niihin jäätyä.

Työpöytä käytössä en osaa oikein hyödyntää koko pinta-alaa toistaiseksi ja todennäköisesti palaankin vain yhteen näyttöön, sivunäyttöjen ollessa idle-tilassa kun käytetään työpöytää. Pelatessa sitten nämä aktivoituvat käyttöön.

Ensimmäinen ongelma minkä huomasin oli se, että kun käytössäni oleva Mirc-ohjelmisto ei osaa näyttää keskustelu-ikkunoita enää kokonana kun itse ohjelma on levitetty koko näyttöön. Tähän nyt löytyi väliaikasena ratkaisuna, että ohjelma yhteen näyttöön full screen tilaan ja keskustelu ikkunat omiksi ikkunoiksi ohjelmaan. Toinen ongelma on videot. Nämä levittäytyvät tyhmästi kolmelle näytölle. Alla olevasta kuvasta näkyy paremmin mitä haen takaa.


Tämä sama efekti näkyy kun painaa CTRL+ALT+DEL, että pääsee Task Manageriin käsiksi. Jolloinka Windows 7 siirtää oman taustansa aivan samanlaisittain yli kuten yllä olevassa kuvassa oleva video. Ilmeisesti tämä olisi ihan softalla korjattavissa tai ajureilla kunhan tämän vain saisi jotenkin tehtyä.

Kolmantena ongelmana on itse selain. Tämä luo reunoille nuo pienet sivupalkit. Alla olevasta kuvasta näkyy selvemmin ongelma.


Ilmeisesti tämä johtuu samasta ongelmasta kuin videokin. Surround ei osaa käsitellä näyttöjä yksittäisinä 1920x1200 omaavia näyttöinä kun se on aktivoituna. Windowsin omalla Extend-tilalla kaikki toimii oikein paitsi pelit. Sain kyllä vinkkejä jo, että pikanäppäimillä voisi myös vaihtaa nopeasti normaali-tilan ja Surroundin välillä. Pelkkä resoluution muuttaminen 1920x1200 ei auttanut tässä tilanteessa vaikka tuo muutos sammuttaa sivunäytöt ja jättää päänäytön päälle. Video-ongelma kyllä tällä korjaantui mutta ei itse Mirc ja selain. Ilmeisesti Surround kummitelee vielä taustalla.

Uuden polun raivaaminen on aina vaikeaa mutta sitä kautta oppii aina jotain uutta. Palataan taas jos ongelmia saadaan korjattua.


Dell U2412M

Kun edellinen U2711 saatiin pois jaloista oli aika siirtyä Nvidian tarjoamaan Surroundiin. Tästä kirjoittelen myöhemmin, joten nyt mennään vain tällä Dellin pikkuveljellä eteenpäin.

Ostin Jimm'siltä Surroundia varten kolme kappaletta Dellin valmistamaa U2412M-näyttöjä. Näytöt käyttävät IPS-tekniikka, joka takaa paremmat värit ja kirkkaamman kuvan vanhoihin TN-paneeleihin nähden.

Näytön tiedot:
Diagonal Viewable Size: 24" (60.96 cm) viewable area
Aspect Ratio Widescreen (16:10)
Panel Type, Surface: IPS (In-Plane Switching), anti glare with hard coat 3H
Optimal Resolution: 1920 x 1200 at 60 Hz
Contrast Ratio: 1000 : 1 (typical)
Dynamic Contrast Ratio: 2 million:1 (Max)
Brightness: 300 cd/m2 (typical)
Response Time: 8ms (gray to gray) Typical
Max Viewing Angle (vertical/horizontal) 178º / 178º
Color Support: 16.7 million colors
Color Gamut 82% (CIE 1976)
Pixel Pitch: 0.27 mm
Device Type: Widescreen Flat Panel Display
Kuten näytön tiedoista näkyy kokoa löytyy 24 tuumaa ja resoluutiota 1920x1200 asti. Tämä on juuri oikea minimi koko nykypäivänä. Full HD-näytöt ovat aina halvempia mutta niissä pystyresoluutio on rajoittunut 1080 pikseliin asti, joka on omasta mielestäni liian vajaa. Onhan resoluutio huomattavasti pienempi edelliseen 27-tuumaisen 2560x1440 resoluutioon nähden. Parempaa kuitenkin on tuo kuvasuhde, joka tässä on 16:10 eikä 16:9. Tällä ei nyt ole juurikaan merkitystä mutta itse tykään enemmän 16:10 kuvasuhteesta.

Pakettia avattaessa ja näyttöjä purkaessa laatu oli hiukan muovisempaa omaan käteen ottaessa. U2711 tarjosi omasta mielestä paljon laadukkaamman tunteen kun sen otti esiin. Tähän ei kuitenkaan kannata takertua vaan purku jatkui normaaliin tapaan vuorotellen, että kaikki näytöt olivat purettuina ja kytkettyinä.
Pöydälle asettelu vei hetken, että kaikki mahtuivat kiltisti paikalleen ja kun tämä oli tehty kytkettiin johdot, jotta pääästiin näyttimaan uudesta elämyksestä. Näyttöjen värintoisto on loistava ja kuvanlaatu on myös loistava. Itse pelaan FPS-pelejä suurimmaksi osaksi ja kyllä näillä näytöillä pärjää. Tosin en olekaan mikään CS-jonne enää jolloinka ei ole heti vinkumassa millisekunttien perään. Enkä ole koskaan oikein noita huomannutkaan litteissä näytöissä. Toiset huomaavat ja toiset eivät.

Eräiden mielestä näytöissä on liikaa IPS-Glow:ta, joka tarkoittaa, että valkoista paistaa reunoista. Olen kyllä huomannut tämän eri toten mustalla taustalla mutta eipä siihen tule kiinnitettyä huomiota juurikaan. Lisäksi isoveljeensä nähden AG-pinta eli Antiglare puuttuu mutta enpä ole huomannut, että sitä tarvitsisi ellei aurinko tai valo suoraan ole näyttöjä kohden, jolloinka siitä saa hyötyä. Muuten tälle ei ole tarvetta.

Hintaansa nähden näyttö on hyvä ostos ja hintaa näille tuli noin 270€ kappale. Lopuksi vielä kuva kun näytöt ovat purettuina.