tiistai 10. helmikuuta 2015

Asus Memo Pad 7 (ME572CL)

Esipuhe

Ajattelin pitkästä aikaa kokeilla minkälainen olisi nykyaikainen tabletti ja olisiko sillä minulle käyttöä. Katselin ensimmäisenä Nexus 7 –tabletteja mutta näiden hinta vähän mietitytti. Tablettina varmaan kaikkein paras ostos koska itse tykkään Vanilla Androidista. Pitkään tätä mietin ja sitten törmäsin Asus Memo Pad 7 –tablettiin. Kyseinen laite oli Nexus 7:n tyyppinen kätevä pieni tabletti mutta tämä sisälsi vielä 4G-modeemin. Vaikka Asuksessa onkin heidän oma laucher, niin en antanut tämän häiritä päätöstäni. Vuoden alusta siis ostin Asus Memo Pad 7 –tabletin ja tällä hetkellä se on ollut käytössäni noin kuukauden päivät.

Ominaisuudet: http://www.gsmarena.com/asus_memo_pad_7_me572cl-6630.php ja http://www.asus.com/fi/Tablets/ASUS_MeMO_Pad_7_ME572CL/

Myyntipakkaus

Kuten kaikki mobiililaitteet nykyaikana, niin tämäkin toimitetaan kivassa pahvilaatikossa, jossa ympäriinsä itse laitteen kuvia ja merkintöjä kuinka tehokas tämä on ja mitä ominaisuuksia tämä sisältää. Laatikossa ei juurikaan nykypäivän trendin mukaan mitään ylimääräistä toimiteta. Mukana tulee pikaohjeet, sim-työkalu ja USB-laturi johtoineen.





Tabletin esittely

Tabletista löytyy 7” LED-taustavalaistu IPS-paneeli, joka tarjoaa huikean 1920x1200 resoluution. Tabletin takapuolelta oikeasta ylänurkasta löytyy 5 megapikselin kamera ja etupuolelta 2 megapikselin kamera.



Vasemmasta reunasta löytyy kaiutin ja 3,5mm kuulokeliitäntä. Oikealla puolella on kaiutin ja microUSB-liitin.



Alareunasta löytyy muistikorttipaikka, johon käy microSD-kortit 64Gt asti.


Yläreunasta löytyy äänenvoimakkuuden säätöön tarkoitetut napit ja oikealta on/off/herätys-nappi. Sim-korttipaikka on sijoitettu tälle reunalla aivan alareunaan.


Käyttökokemukset

Ensimmäistä kertaa ottaessani tablettia käyttöön huomasin, että laitteen pinta on hiukan liukas. En antanut tämän ensimmäisiä hetkiäni häiritä laisinkaan. Tilasin kuitenkin myöhemmin Ebaysta erillisen suojakuoren tablettiin mikä myös sisältää magneetin, joka herättää, että laittaa tabletin myös nukkumaan kannen avautuessa tai sulkiessa.

Käyttöni aikana tabletin sisällä pyörii Android 4.4 –käyttöjärjestelmä Asuksen omalla laucherilla; ZenUI. Itse laucheri ei tuottanut käytössään minkälaisia ongelmia mutta Vanilla Androidiin tottuneena vaihdoin tämän Googlen omaan. Koin tällä, että käyttöni yksinkertaistui huomattavasti, että helpottui. Android on tehty kuitenkin muokattavaksi ja täten sitä myös käytinkin. Näppäimistöksi suosittelen asentamaan jonkin muun kuin vakion. Pysty käytössä tämä ei tuottanut ongelmaa mutta vaakakäytössä sellainen näppäimistö minkä saa jaettua kahtia toimii parhaiten. Peukalot kun ovat ihmisellä hiukan lyhyet.

Koska tabletin sisällä sykkii Intel Atom neliydinprosessori, niin pitihän tätäkin myös testata. Testailin tätä muutamilla eri peleillä, että ohjelmilla. Suorituskyky oli mielestäni hyvä mutta parantamisen varaa on. Tämä todennäköisesti johtuu siitä, että Atomia ei ole vielä saatu kunnolla optimoitua Android käyttöön.

Muutamia bugejakin sattui käytön aikanani eteen. Näistä yksi merkittävin on heräämisbugi mistä löytyykin paljon tietoa eri foorumeilta. Kyseinen bugi esiintyy siten kun tablettia herättää napista, niin se ei herää heti vaan menee sekunteja kunnes kuva on ruudulla. Alkuun vähän ns. säikähdin tätä ominaisuutta mutta kun sen oppi tietämään, ei ollut enää hätää/pelkoa, että tabletti olisi jo rikki. Foorumeilla tähän tarjottiin erilaisia korjauskeinoja, yksi oli perinteinen aloita alusta –tapa mutta muut olivat mukavampia, yksi näistä oli sammuttaa wlanin jatkuva skannaus. Uskon, että Asus saa tuotua tähän korjauksen myöhemmin tänä vuonna, ellei jo ole tuonut.

Kaikkia toki kiinnostaa myös akunkesto. Akunkesto vaihteli mielestäni aika rankasti. Välillä satunnainen käyttö ei juurikaan akkua syönyt kun taas toisinaan se vei. Kuitenkin normaalilla käytöllä akku kesti noin 2 päivää. Normaali käyttöni oli yleensä sähköpostien luku/vastaaminen, videoiden katselu, surffailua jne.

Kuukauden käytön aikanani mitä tablettia käytin, niin huomasin tämän osittain tukevan omaa nettisurffailuani mutta ei kuitenkaan täydellisesti. Vaikka kuinka koitin loppukuukaudesta tablettia käyttää, niin huomasin kuitenkin tekeväni asiani puhelimella tai PC:lla tabletin sijasta. Voidaan sanoa, että tabletista tuli enemmän hetkellinen kaukosäädin eri ohjelmille kuin se mitä kuvittelin sillä tekeväni.

Yhteenveto

Vaikka tabletit ovat oiva keksintö, niin huomasin tälläkin kertaa, että nämä eivät sovi minun käyttööni. Niille ketkä hakevat Nexus 7:lle korvaavaa tablettia, niin se on tämä Asus. Kyseistä tablettia saa myös ilman 4G-modeemia, joka tuo hintaa jonkin verran alaspain. Ilman 4G:tä tabletti maksaa 229€ tai tämän kanssa 299€.

Plussat ja miinukset

+ Hinta
+ Ominaisuudet
+/- Akunkesto