keskiviikko 10. elokuuta 2011

Air saapui taloon...

Joten pitihän siitä vääntää arvostelu.

Arvostelun voit lukea alta.

Johdanto

Monille Applen mainitseminen tuo pelkkää vihaa mieleen mutta asiahan ei ole aina näin. Apple uudisti jokunen aika sitten omia kannettavia tuoden ne 2011 luvulle. Tällä hetkellä minulla on käytössä Macbook Air 13" malli, jossa on edelliseen malliin nähden, uutuutena on uusi Sandy Bridge -prosessori.

Miksi sitten päätin hankkia Airin? Tämä varmasti herättää kysymyksiä mutta pääsyy oli se, että vuosia olen jo halunnut päästä kokeilemaan mitä OS X on suoraan raudalla. Tähän asti olen kokeillut sitä vain VMWaren päällä tai vastaavasti muutamia kertoja joissakin liikkeissä. Tämän lisäksi syynä oli myös, että halusin pienen ja näpsäkän kannettavan koneen itselleni. Minulla on ollut lukuisia kannettavia mutta nyt oli vain pakko mennä vielä pienempään asti. Vaihtoehtoja toki muiltakin olisi ollut mutta tällä hetkellä ei vielä Airille ole ns. kilpailijaa olemassa kuin Samsungin 900X3A -kannettava mutta tämä ei kuitenkaan tarjoa mielestäni hintaansa nähden samaa mitä Air tarjoaa.

Mietin valintaani monesti ottaisinko 11" vaiko 13" mallin mutta lopuksi päädyin tähän 13" malliin, koska siinä oli itselleni parempi resoluutio ja kone oli tarpeeksi pieni. 11" oli kyllä hyvä vaihtoehto mutta se kuitenkin näytti jo liian pieneltä. Kun 13" ja 11" olivat vierekkäin näytti 13" jättimäiseltä, mutta näistähän on vaikea sanoa kunnes sen oman laitteensa saa kätösiin.

Air-laitteet

Apple tarjoaa suoraan kuluttajille 4 eri versiota AppStoresta joita voi sitten muokata omanlaiseksi. Halvin malli, joka maksaa alta 1000€ on 11" malli, joka pitää sisällään Intel Core i5 1,6 GHz prosessorin. 2 Gt muistia, Intel HD Graphics 3000 ja 64 Gt SSD-kiintolevyn. Seuraava malli tästä on sitten 11" jossa on 128Gt SSD-kiintolevy ja muisti on päivittynyt 4 Gt asti. Tähän malliin on myös mahdollista päivittää Intel Core i7 1,8 GHz prosessori ja 256 Gt SSD-kiintolevy.

Sitten päästäänkin jo 13" malliin, jonka lähtöhinta pyörii siinä 1300€ paikkeilla. Tässä mallissa prosessorina toimii Intel Core i5 1,7 GHz malli, muistia on heti lähdössä 4 Gt, vakiona kiintolevy tilaa on 128 Gt. Seuraavassa mallissa ei ole erona kuin 256 Gt SSD-kiintolevy. Lisäksi parhaimpaan malliin on saatavilla myös tuo Intel Core i7 1,8 GHz –prosessori.

Tarkemmat tiedot spekseistä voi lukea täältä MacBook Air - Wikipedia, the free encyclopedia ja tarkemmat tiedot miten Apple markkinoi laitetta löytyvät täältä Apple - MacBook Air - Ylivoimainen joka paikan kannettava.

Applen yllätykset

Monihan tietää, että Applella on välillä omia juttujaan näissä mukana jne. Kuten iPhone ja antennagate jne. Airissakin on oma Applen lisämauste. Airin kiintolevyjä toimitetaan tällä hetkellä kahdelta eri valmistajilta ja nämä valmistajat ovat Samsung ja Toshiba, joista Samsung tarjoaa parhaimman nopeuden luku, että kirjoitus puolella. Muuten näissä ei ole eroja.

Tässä vielä Youtubesta lainattu pätkä



ja tässä toinen kattavampi vertailu vielä eri Mac-laitteiden välillä



Yllätykset eivät lopu tähän vielä. Näyttöpaneeleja toimittaa myös kaksi eri valmistajaa, Samsung ja LG. Näiden eroista voitte tarkemmin lukea Anandtechin artikkelista. Molemmat yllätykset kuitenkin mahtuvat Applen antamiin spekseihin, jotenka eipä voi muuta sanoa kuin jokaisella onnea arvonnassa. Se kumpi näytöistä on parempi, taikka kiintolevyistä on ihan käyttäjästä kiinni. Normaalissa käytössä kuluttaja ei huomaa mitään eroa ellei ala tarkemmin syynäämään asioita.
Kannettavan esittely

Omana koneenani toimii Airin 13” malli, joka sisältää Intel Core i5 1,7 GHz –prosessorin, 4 Gt muistia ja 128 Gt SSD-kiintolevyn. Oman koneeni tilasin suoraan AppStoresta koska sieltä sitä sai tilattua suoraan kotiin kun taas Suomesta en löytänyt sitä mistään heti kätösiin. Kävin kiertämässä pk-seudulla muutamia liikkeitä ja soittelemalla kyselin Airista mutta missään tätä ei ollut ja jonotusajatkin olivat pitkät, joten päädyin tilaamana suoraan Applelta laitteeni.

Tein tilauksen viikonloppuna mutta maanantaina laite oli jo laitettu matkaan ja arvioitu toimitusaika Belgiasta Suomeen oli perjantai. Toisin kävi kuitenkin, sainkin koneen jo kolmen päivän päästä keskiviikkona. Kuriiri toimitti sen suoraan kotiovelle.

Sitten itse laitteeseen. Laite toimitetaan Apple maiseen tapaan omassa pienessä laatikossaan, ei juuri mitään mukana.





Mukana tulee itse laite, laturi ja tälle kaksi eri päätä ja pieni ohjekirja missä kerrotaan miten päästään alkuun. Näitähän ei kokenut ATK-maisterin tarvitse koskaan lukea vaan suoraan virrat päälle ja homma alkaa.

Kannettavan vasemmalla puolella sijaitsee Magsafe-liitäntä, USB-liitin, kuuloke-liitäntä ja mikrofoni.



Oikealla puolella on Thunderbolt-liitäntä, USB-liitäntä ja SD-kortinlukija.



Ensimmäisenä kun koneen nosti laatikosta pois tuli se wau-efekti, että onpa se kevyt. Tämän jälkeen kun sen käynnisti ensimmäisen kerran, niin voi veljet oli päästä suusta kuin simppelistä mentiin eteenpäin ja kone olikin jo käyttökunnossa.


OS X

Kuten aiemmin totesinkin, että harvoin olen päässyt itse OS X kokeilemaan raudan päällä, niin oletin, että oppimiskäyrä olisi turhan korkea mutta eipä se kuitenkin ollut. Kun kone oli käynnissä helposti pääsi sisään näin Windows/Linux –käyttäjänä. Ensimmäisenä sitten testattiinkin Safarin toimintaa ja Lionin mukana tulluttu full screen toimintoa, jolla saadaan ohjelmat, jotka tätä tukevat koko näytölle. Tämä toimii kuten pitääkin ja muutenkin käyttöliittymä on hyvin tuttu Lauchpadilta muista iOS-laitteista.

Allaolevasta videosta näette hiukan miten käyttöliittymä toimii ja sehän toimii kuten iOS-laitteissa. Nätisti ja sulavasti.


Toki ongelmia on ollut OS X käyttäessä kuten se mitenkä ohjelmat sammuvat kun OS X oletushan on, että kaikki ohjelmat pyörivät taustalla, niin meni hetken aikaa tajuta tämä, että näin se on ja se edes auttaakin ohjelmien käynnistymistä nopeasti.

Ohjelmien asennus onnistuu nätisti MacStoresta koneelle kuten iOS-laitteissa, jotenka tämä ei tuonut yllätyksiä eteen. Myös netistä ladattavat ohjelmat kuten Spotifyn asennus menee kiltisti vain siirtämällä ohjelman kuvake Applications-kansioon ja se on siinä. Toki asennusmetodit vaihtelevat ohjelmasta riippuen. Ensi töikseni asensin koneeseen Office 2011 –paketin, jonka mukana tulikin yllättäen Messenger ja Remote Desktop -ohjelmat. Tämä edes auttaa, että pääsen helposti Windows-koneisiin käsiksi. Toki olin tähän jo varautunut käyttämällä Teamviewer-ohjelmistoa.

Mail-ohjelmaan sähköpostitilien lisäys oli helppoa ja ongelmatonta. Enemmän ongelmaa tuotti Gmalin liittäminen koska kokeilin lisätä tätä ensin Exchange-tilinä, jolloinka olisin saanut suoraan mailit, kalenterin ja yhteystiedot koneeseen. Tämähän ei onnistunut alkuunsa. Vaan maili ja kalenteri piti lisätä Gmail-ohjatun asennuksen kautta ja yhteystiedot erikseen synkronoida Address bookin asetuksista.

Mutta aika on vielä nuori ja varmasti tulee vielä erinäisiä lisäkokemuksia. Muuten olen ollut tyytyväinen laitteeseen.

Tähän voisi vielä loppuun lisätä, että koska asennusmedioita ei toimiteta mukana on hyvä tehdä itselleen palautustikku tästä Lionista. Tämä onnistuu Applen tarjoamalla Lion Recovery Disk Assistant -ohjelmalla.

Loppuyhteenveto

Miksi sitten juuri hommasin Airin. Syy tähän oli, että hain konetta, joka olisi kevyt kuljettaa mukana, tehokas, akku kestoltaan ok ja toimiva paketti. Aluksi OS X pelotti mutta iOS-laitteiden käytöstä on huomattava etu kun siirrytään suoraan Lioniin. Toki aikaisemmat versiot olisivat voineet nostaa hikeä pintaan mutta Lion ei sitä juuri tehnytkään.

Olen todella tyytyväinen ostokseeni ja voin suositella Airia sellaisille keitä OS X kiinnostaa ja haluvat näpsäkän koneen mukaan matkoille jne.

Päivitellään artikkelia käytön mukaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti