torstai 16. elokuuta 2012

Belkin CarAudio Connect AUX – Bluetooth

Johdanto

Pitkän aikaa etsin jotain sopivaa välinettä jolla saan uuden puhelimeni Samsung Galaxy SII:n liitettyä autostereoihin ja täten saaden hyvän äänenlaadun ulos, koska käytän todella paljon Spotifytä kuunteluun. Tätä ennen tuli tilattu Infuse-card dock, jonka line out – lähtö osoittautui huonommaksi kuin osasin kuvitella iPhonen jälkeen. Ilmeisesti Samsung tai itse Google on rampauttanut microUSB:n kautta tulevan äänenlaadun. Täten esim. basso oli kokonaan poissa ja muutenkin ääni oli ehkä ns. ylikirkasta. Seuraavaksi tehtiinkin jo microUSB-kaapeli, jossa oli 3,5mm liitäntä ja USB-liitin, mutta sama ongelma kohdattiin tällä vaikka puhelin meni Desktop Dock -tilaan. Viimeisenä vaihtoehtona pongasin Belkinin valmistaman Bluetooth handsfreen, jolla oli mahdollista saada myös aux-liitännän kautta ääni ulos auton stereoihin. Seuraavaksi katsotaan lunastiko Belkin lupauksensa.


Belkin CarAudio Connect AUX – Bluetooth

Monen mielestä Belkin on halpavalmistaja ja tätä se varmaan onkin joidenkin tuotteiden kohdalla mutta tällä kertaa CarAudio oli valitettavasti ainut oikea valinta, koska kriteereinä oli hyvä äänenlaatu ja mahdollisuus ohjata puhelinta. Jostain kumman syystä tovin Googleteltuani törmäsin Belkinin valmistamaan laitteeseen. Sivuja tutkiessa huomasin, että laite on juuri sellainen jota halusin.

Tämän lisäksi tarjolla oli ilman Bluetoothia varustettu malli mutta tämä olisi taas tuonut lisäjohtoja ja eikä olisi, niin käyttäjäystävällinen kokonaisuus kuin tämä Bluetooth malli.

Kun katsoin sivuilla olevan videon läpi, totesin itselleni, että tässä on kaipaamani laite. Nyt enää piti löytää paikka mistä ostaa. Amazonistahan tuota sai noin 34 punnan hintaan. Tämä olisi euroissa noin 10 euroa halvempi jos tämän Suomesta ostaisi. Tilaus sisään ja noin viidessä päivässä laite olikin jo käsissä ja testattavana.


Koetin etsiä laitteesta arvosteluja mutta näitä löytyi todella vähän. Eniten kiinnitin huomiota siihen mikä olisi äänenlaatu Bluetoothin yli toistettuna mutta tähän ei oikein saanut mistään kokonaiskuvaan. Äänenlaadusta oli vähän epäillystä koska mitään tietoa ei ollut, minkälaista ääntä A2DP-tekniikan yli saadaan.


Laitteen esittely

Laite toimitetaan monen valmistajan tapaan pahviin paketoidussa laatikossa, jossa on läpinäkyvästä muovista ikkunat, joista näkee itse tuotteen. Paketin ympärillä on kriittisemmät tiedot itse laitteesta ja siihen mihin se kykenee.
Kun paketti on saatu auki, siellä ei juuri ylimääräistä ole sisällä.


Kun laite on saatu purettua vielä toisesta muovi helvetistä, saadaan kokonaiskuva mitä mukana oikein tulee. Mukana toimitetaan itse CarAudio-laite, 3,5mm-jatkojohto, magneettinen taustalevy CarAudiolle ja ohjekirja.


Asennus

Seuraavaksi olikin aika aloittaa asennus omaan autooni. Omassa autossani tupakansytyttimen ja aux in – liitäntä ovat hyvin lähekkäin, joten johdot yltivät ongelmitta. Jatkojohdon huomasin todella hyödylliseksi näille joilla tupakansytyttimen liitäntä on todella kaukana, normaalissa johdossa tämän pituus on vain alta 25 cm ja se ei todennäköisesti riittäisi kaikkien autojen kanssa tehtäviin asennuksiin.


Kun virta ja 3,5 mm – liitännät olivat liitetty, oli aika etsiä sopiva kohta autosta mihin tämän itse CarAudion laittaisi. Tälle löysin paikan hieman radion vierestä ratin takaa. Tästä kohtaa totesin itselleni, että nappia on helppo käyttää. Sitten olikin aika parittaa laite itse puhelimen kanssa.Paritus onnistui leikiten, puhelimesta Bluetooth päälle ja tämän jälkeen pidettiin CarAudion nappia pohjassa, jolloin laitteen ympärillä oleva valokehä alkoi vilkkua parituksen merkiksi. Puhelimen päästä piti vain valita CarAudio, jolloinka yhteys muodostui siihen saumattomasti.

Tupakansytytin liitännässä on vapaa USB-paikka, josta voidaan ottaa USB-kaapelilla virta puhelimeen tai vastaavaan USB-laitteeseen. Liitännästä pitäisi saada huimat 2,1 ampeeria ulos, että tämän pitäisi riittää jopa iPadin lataamiseen.


Käyttäminen

Virran kytkeytyessä autoon herää CarAudio samalla ja jotta tämä yhdistyisi puhelimen kanssa, tulee puhelimessa olla Bluetooth päällä ja CarAudion nappia pitää painaa kertaalleen, jolloin valokehä muuttuu oranssista siniseksi, joka tarkoittaa onnistunut yhdistymistä. Tämän jälkeen jos painaa nappia se osaa lähteä soittamaan sitä kappaletta mitä viimeksi tuli soitettua. Tähän toki vaikuttaa se, että Spotifyn prosessia ei ole tapettu taustalta.

Puhelun tullessa siihen voidaan vastata puhelimen näytöltä taikka painamalla CarAudion nappia, jonka avulla voidaan myös lopettaa puhelu. Kappaleiden vaihto onnistuu myös napin kautta, painamalla tätä nopeasti kahdesti peräkkäin. Puhelimen mukana tulleita langallisia kuulokkeiden avulla kappaleen vaihto tapahtui myös painamalla nopeasti tämän nappia kahdesti peräkkäin. CarAudiossa kuitenkin ei pidä yhtä nopeasti tehdä tätä mutta kun löytää laitteen rytmin homma alkaa sujua. Huomasin myös, että Bluetoothin yli tapahtuu pieni viive painallusten kanssa jotenka jos painat nappia pysäyttääksesi kappaleen, niin komento meni kyllä perille vaikka kappale soisikin vielä sen sekunnin verran. Tämä on aivan kyseisen tekniikan ominaisuus.

CarAudio napin yläosassa sijaitsee pieni reikä joka on mikki. Mikki osaa hyvin kaapata äänen kun tein testin aikana muutamat puhelut. Tämän lisäksi taustamelun suodatus toimii hyvin mitä vastapuoli tätä kommentoi puhelun aikana.

Puhelun tullessa, jos musiikki soi taustalla, musiikki loppuu ja puhelu tulee ensisijaiseksi äänilähteeksi. Puhelun loppuessa musiikki jatkuu samasta kohtaa mihin jäi ennen puhelua.


Yhteenveto

Laite toimii, kuten on luvattu ja toistaiseksi automaattinen yhteydenottokin on toiminut loistavasti. Ainut ongelma on, että valokehän ledi on ehkä liian heikko, että ihan aurinkoisimpina päivinä suoraan näkisi mitä se informoi käyttäjälleen. Tätä voisi mahdollisesti parantaa jollain toiminnolla kuten vaihtamalla ledin mutta en toistaiseksi ole tähän ryhtynyt. Äänenlaatu on mielestäni samanlainen kuin sen toistaisi suoraan 3,5mm kaapelilla kuulokeliitännästä. Joten tällä tekniikalla on siis toivoa. On kuitenkin olemassa parempi äänikodekki apt-X, joka alkaa olla monissa uudemmissa laitteissa jo mukana. Vertailua en voi suorittaa koska en omaa tällaista laitetta. Kuulemma joidenkin käyttäjien mukaan apt-X saa äänestä vielä paremman.

Enää jäljellä olisi johtojen sommittelu vähän paremmin. Todennäköisesti saan vietyä keskipaneelin takaa nämä johdot.


Plussat/Miinukset

+ Hinta
+ Toimivuus
+ Helppo asennus
- Valokehä

2 kommenttia:

 1. Siis toimiiko yhteys puhelimen ja Belkinin välillä Gluetoothilla? Eli puhelimen AUX-töpseliin ei kytketä mitään?
  Silloinhan ei tarvitse miettiä puhelinmallikohtaista sopivuutta. Kuitenkin Belkinin sivuilla http://www.belkin.com/us/p/P-F4U037/ on lista yhteensopivista puhelimista. Miksiköhän?

  - penax -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aluksi auton päässä niin virtaa tuolle Belkinille ja sitten sen AUX-piuha mankkaan kiinni. Sitten vain paritus BT:n yli puhelimen + Belkinin välillä ja homma toimii.

   Kaikki puhelimet eivät välttämättä osaa siirtää tuota musiikkia BT:n yli. Nykyaikaiselle puhelimelle tämän ei pitäisi olla ongelma. Pois lukien jotkut halpa-Nokiat jne.

   Poista