tiistai 17. kesäkuuta 2014

Zalman ZM-VE400, ulkoinen kiintolevykotelo/virtuaaliasema

Esipuhe

Päivittäin olen tekemisissä eri asennusmedioiden kanssa. Osa näistä on USB-tikulla tai CD/DVD-levyllä. Mediat toimivat mutta niiden kanniskelu mukana on oma työnsä ja ainainen muistaminen, että jäikö nyt jokin USB-tikku koneeseen vai ei. Tästä syystä aloin tutkimaan miten voisin helpottaa kyseistä tilannetta. Internetin ansiosta vastauksen etsimiseen ei kauaa mennytkään. Törmäsin nimittäin Zalmanin valmistamaan ulkoiseen kiintolevykoteloon ZM-VE400. Tämän kotelon erikoisuutena on kiintolevyllä olevan tavaran kryptaaminen (AES256bit) mutta myös se tärkein, että saan kyseisen kotelon avulla emuloitua ISO-tiedostoa suoraan tietokoneella virtuaalisena BD-asemana.

Laitteen esittely

Zalman on toteuttanut kiintolevykotelon paketoinnin pahviseen laatikkoon, josta heti huokuu selkeästi Kiina. Laatikkoa koristavat laitteen väriversiot, että takana laitteen ominaisuudet.


Mukana kiintolevykotelon lisäksi toimitetaan ”nahkainen” suoja, pieni ruuvari, ruuveja, USB-johto ja pikaohjeet.


Itse laite on jonkin verran 2,5”-kiintolevyä isompi. Tämä johtuu siitä, että päälle on asetettu pieni näyttö, jossa näkyy info-tekstiä, että laitteen tila mitä sillä tehdään tai missä tilassa se nyt on. Näiden lisäksi pääli puolta koristavat numeronäppäimet.




Laitteen ominaisuudet

Koko: 146(Pituus) x 80.8(Leveys) x 14(Korkeus)mm
Paino: 91g (ilman kiintolevyä)
Materiaalit: Alumiinisekoitusra ja muovia
Ulkoinen liitäntä: USB1.1 Max. 12Mbps, USB2.0 Max. 480Mbps, USB3.0 Max. 5Gbps
Sisäinen liitäntä: S-ATA I/II
Yhteensopivan kiintolevyn koko: 2.5"(9.5mm HDD/SSD)
Virta Input : DC +5V (USB käyttöinen)
Tuetut käyttöjärjestelmät: Window 98 / ME / 2000 / XP / VISTA / 7, Mac OS, Linux
Väri: Musta/Hopeinen

Käyttökokemukset

Asennettua kiintolevykoteloon kiintolevyn oli aika aloittaa tutkiminen. Itse kotelo voi toimia kolmessa tilassa; massamuistina, virtuaaliasemana tai Dual-tilassa (massamuisti ja virtuaaliasema). Valmistaja suosittelee, että käyttöjärjestelmää asennettaessa kotelon tilaksi valitaan vain virtuaaliasema. Olen tässä nyt muutamat Windows 7 -koneet asentanut tällä, niin toistaiseksi ongelmaa ei ole ollutkaan vaikka kotelo onkin Dual-tilassa. Itse kotelo kyllä näkyy asennusvaiheessa jos tehdään Windowsille mukautettu asennus, tämä auttaa RAID-ajureiden asennuksessa.

Itse kotelon käyttäminen on suhteellisen helppoa. Jos kryptaus on aktivoitu, niin tällöin kun kotelon liittää itse koneeseen tulee antaa aluksi pin-koodi, jonka jälkeen laite käynnistyy eteenpäin. Kryptauksen osalta tulee muistaa se, että kryptausta ei voida lennosta aktivoida tai poistaa. Tällöin aina kiintolevyllä oleva data tuhoutuu.

Päälipuolella olevat näppäimet eivät ole hipaisunäppäimiä vaan näitä tulee hiukan painaa. Tällöin haluttu näppäin menee perille asti. Aluksi oli hiukan kankeutta miten saada ISO-tiedosto virtuaaliasemaan mutta tämä tapahtuu seuraavasti. Kotelo käynnistyy suoraan Dual tai virtuaaliasema-tilassa alkuvalikkoon, jossa näkyvät yksitellen _ISO-kansioon asetetut ISO-tiedostot. Näitä voi selata nuolilla alaspäin ja tarvittaessa mennä itse kansioon sisään painamalla Enter tai nuolta oikealle. Taaksepäin pääsee painamalla nuolta vasemmalle. Numero 5:lla valitaan itse ISO-tiedosto virtuaaliasemaan, jonka jälkeen tämän käyttö voi edetä.

Päälipuolella sijaitsevalta näytöltä näkee suoraan missä tilassa kotelon on ja mikä on USB:n nopeus. Valikon takaa voi esim. asettaa kiintolevyn vain lukutilaan tai tarkastella kiintolevyn tietoja kuten lämpötilaa jne. Lisäksi kotelo voidaan pakottaa haluttuun tilaan tarvittaessa.

Koteloa ei tarvitse välttämättä poistaa käyttäjäystävällisesti koneesta. Riittää, että pitää numeroa 1 pohjassa, niin kotelo sammuttaa kiintolevyn ja ilmoittaa, että nyt voit irrottaa minut.

Yhteenveto

Vaikka kyseinen kotelo on ollutkin minulla vain pari päivää käytössä, niin tämä on auttanut ja helpottanut työskentelyä huomattavasti. Kotelo tekee sen mitä valmistaja lupaa. Ainoana huonoa puolena voisi sanoa, ehkä muovisuuden tunteen, että näppäimet mutta hintaisekseen laite on toiminnollisuuksiltaan toimiva. Suomenna hinta liikkuu oin 55-80€ välissä.

Kryptaus ei minulle ollut ns. pakollinen toiminta mutta se on oiva plussa koska voihan tämänkin unohtaa johonkin kiinni.

Plussat ja miinukset

+ Tekee sen mitä valmistaja lupaa
- Näppäimet
- Hintava

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti