lauantai 27. toukokuuta 2017

Vu+ Ultimo 4K

Johdanto

Tällä kertaa arvostelupenkkiin on saapunut Vu+ Ultimo 4K –digiboksi. Vaikka pitkään olenkin jo käyttänyt VDR-ohjelmistoa, niin takaraivossa on aina kutkuttanut Enigma2-pohjaiset laitteet. Nyt totesin, että on aika sellaiseen tutustua. Päädyin tähän VU+ valmistamaan tuotteeseen koska tällä hetkellä se edustaa heidän mallistonsa kärkeä ja samalla myös Enigma2-laitteiden high endiä.

Mikä ihmeen Enigma2

Enigma2 on framepuskuri tyyppinen käyttöliittymä mikä on suunniteltu fyysisille rautalaitteille, joissa pyöritetään näille tarkoitettua sulautettua Linuxia. Enigma2 voi teknisesti pyöriä myös normaalilla PC:llä mutta tämä on harvinaista. Enigma2 perustuu Python-ohjelmointikieleen jonka backend on tehty C++ -ohjelmointikielellä. Kyseistä käyttöliittymää voidaan myös ohjata omalla selainkäyttöliittymällä.

Enigma2:n suunnitteli alun perin Dream Multimedia –yhtiö omille Dreambox-digibokseille. Kyseinen yhtiö julkaisu myös tämän julkiseen jakeluun, joka aiheutti, että kyseistä käyttöliittymää alettiin käyttämään monen muunkin valmistajan toimesta. Tunnetuimmat tuotteet ovat Dreambox, DBox2 ja Vu+ (VuPlus), nämä kaikki käyttävät Enigma2 pohjaista firmware imagea. Suurin osa Enigma2 laitteista ovat vastaanottimia joita käytetään vastaanottamaan sateliitti-, kaapeli- ja antenniverkon lähetyksiä.

Suosituimmat avoimet lähdekoodin projektit Enigma2-laitteille ovat OpenVIX ja openATV. Molempien projektien tarkoitus on luoda käyttäjäystävällinen kokemus Enigma2-laitteiden käyttäjille.

Vu+ Ultimo 4K

Laitteen tiedot

- 4K / UHD –yhteensopiva
- HDMI 2.0 -lähtö jopa 2160p (3840 x 2160) @ 50/60 Hz resoluutiolla
- HDR-yhteensopiva
- 4 x 1500 MHz ARM prosessori
- 3072 Mt RAM käyttömuistia
- 4096 Mt Flash-muistia ohjelmistolle ja lisäohjelmille
- 2 viritinpaikkaa Dual FBC DVB-S2 satelliitti- (8 viritintä käytettäessä 2 Unicable mikropäätä) tai FBC DVB-C kaapelivirittimille (8 viritintä)
- 1 viritinpaikka, johon voi valita DVB-T/C, DVB-T2/C, Dual DVB-T2/C (2 viritintä 1 viritinpaikassa), DVB-S2 ja Dual DVB-S2 (2 viritintä 1 viritinpaikassa) virittimen
- Kiintolevyn maksimitilavuus 16000 Gt (3,5” SATA, ulkoiset USB 3.0, verkkokiintolevyt)
- 1000 Mbps Ethernet ja sisäänrakennettu n/ac dual band WiFi-sovitin
- Värillinen ja ohjelmoitava etupaneelin näyttö

Esittely

Tuote toimitetaan simppelissä ruskeassa pahvilaatikossa jossa lukee päällä tuotteen nimi. Paketin sisältä paljastuu kaukosäädin, virtalähde, HDMI-kaapeli ja tarvikkeet SATA-kiintolevyn liittämiseen. Laitteen edessä oikealla puolella on luukku jonka taakse on piilotettu kortinlukijoille paikat.






Laitteen takaa löytyy kolme korttipaikkaa johon voidaan asettaa eri virittimiä. Näiden vierestä löytyy RCA-äänilähtö, S/PDIF-lähtö, HDMI-ulostulo, HDMI-sisääntulo, verkkoliitäntä, 2kpl USB 3.0 –liitäntää, RS-232-liitäntä, virtaliitin ja virtakytkin.


Kiintolevyn asennus

Itse en ottanut tähän pakettiin kiintolevyä mukaan, niin asensin sen sitten kotona erikseen.

Asennus tapahtuu poistamalla laitteen kotelon ruuvit. Kun laite on auki, niin 3,5”-kiintolevylle on varattu oma paikka. Tämä kehikko pitää irrottaa, jonka jälkeen siihen voidaan liittää kiintolevy. Kun kiintolevy on kiinnitetty johtoineen, voidaan laite koota takaisin ja kytkeä virran päälle.



Käyttöönotto

Käyttöönottoa otin samaan pakettiin SatShopitin muokkaamaan OpenVIX-imagen. Image toimitetaan erillisellä USB-tikulla. SatShop on muokannut OpenViX-imagesta oman imagen jotta se vastaan suomalaisten tarpeita. Tämä ei ole pakollinen osuus vaan tämä image on myös saatavilla verkosta ilmaiseksi.

Imagen lisäksi toimitetaan kattava käyttöohje, jossa kerrotaan miten asennus tulee suorittaa. USB-tikku liitetään takapaneelin USB-liitäntään ja digiboksi käynnistetään. Käynnistyksen yhteydessä alkaa asennus ja kun asennus on valmis, ledin vilkunta muuttuu ja tikun voi poistaa laitteesta. Jos et käytä digiboksissa kiintolevyä niin liitä USB-tikku tietokoneeseen ja poista vuplus-kansio USB-tikun juuresta. Tämän jälkeen voit liittää USB-tikun takaisin digiboksiin. Jos tätä vaihetta ei tee, niin imagen asennus alkaa uudestaan bootissa. Tarvittaessa USB-tikkua voi myöhemmin käyttää uudelleen asennukseen luomalla vuplus-kansion ja siirtämällä sinne halutun imagen.

USB-tikkua käytetään kiintolevyttömissä versioissa siksi, että laitteen oma käyttömuisti ei täyty turhasta tiedosta kuten EPG-datasta, tallennuksista ja ajansiirrosta.

Kun digiboksi käynnistyy ensimmäisen kerran, on hyvä tarkistaa, että kuva ja ääni ovat oikein. Nämä löytyvät Asetukset – Järjestelmä – AV-asetuksien takaa.

Halutessa tässä vaiheessa voi kytkeä verkon digiboksiin. Tämä voidaan tällä laitteella toteuttaa langallisesti tai langattomasti.

Näiden jälkeen pääsemme itse asiaan eli kanavahakuun. Haku voidaan tehdä automaattisesti tai manuaalisesti. Haku aloitetaan kaapeliverkon osalta siten, että mennään Asetukset – Kanavien haku – Virittimien asetukset. Täältä valitaan kyseisen tyypin viritin ja painetaan OK-näppäintä. Täällä määritellään käytettävä kanavahakutyyppi esim. palveluntarjoaja ja valitaan oman verkon palveluntarjoaja listalta. Lopuksi nämä asetukset tallennetaan ja voidaan aloittaa kanavahaku.

Kun kanavat ovat löytyneet, voidaan niistä luoda oma suosikkilista suoraan digiboksin käyttöliittymästä tai selainkäyttöliittymällä. Selaimen kautta tämän tekeminen on paljon helpompaa, joten suosittelen sitä tapaa.

Kiintolevy tulee myös ottaa käyttöön. Tämä aloitetaan menemällä Asetukset – Järjestelmä – Tallennusvälineet, josta suoritetaan kiintolevylle alustus. Halutessa kiintolevyn voi muuttaa ext3-formaatista ext4-muotoon.

Näiden toimien jälkeen on hyvä tarkistaa, että ohjelmaopas menee kiintolevylle, Asetukset – Järjestelmä – Ohjelmaopas. Valitaan tallennuksille ensisijaiseksi kiintolevy Asetukset – Järjestelmä – Tallennus/toisto ja lopuksi ajansiirron sijainti Asetukset – Järjestelmä – Ajansiirto.

Kun käyttöönotto on suoritettu, voidaan sanoa, että digiboksi on valmis käytettäväksi. Näiden lisäksi voidaan tehdä paljon myös muuta pientä hieno säätöä kuten kanavalogojen lisääminen, maksukortin käyttöönotto jne.

Lisäosien asennus

Jotta saadaan ns. maksimaallinen hyöty tästä viihdekeskuksesta, voidaan tähän asentaa myös Kodi. Kodin voit asentaa Plugin-lisäosat valikon alta, tämä löytyy nimellä Kodi Laucher. Tällä hetkellä asentuu 17.1 versio. Koska nämä lisäosat ja niiden toiminnot määritellään OpenVIX-imagen kautta, niin Kodi ei vakiona käytä omaa soitinta vaan käytetään Vu+ omaa mediasoitinta. Tämä mediasoitin tukee suoraan rautapurkua, jolloin saadaan videot jne. pyörimään ongelmitta.

Kokeilin myös käyttää Kodin omaa soitinta mutta tämän kautta ei saada ääniä ulos ja kuvanlaatu ei ole parhainta, koska tämä pyörii vain 720p moodissa vaikka näyttölaite tukisi 1080p tilaa tai isompaa.

Lisäksi on hyvä huomioida, että Vu+ oma mediasoitin ei osaa hyödyntää pakattuja videotiedostoja eli jos video on pakattu moneen tiedostoon, tämä ei osaa purkaa näitä kuten Kodin oma soitin.

Kodin lisäksi löytyy monia muitakin lisäosia kuten säätiedot, Facebook jne. Tarvittaessa jos OpenVIXin lisäosat eivät riitä voidaan myös käyttää Kodissa tämän lisäosia.

Kanavalogot

Vakio ohjelmiston mukana ei tule kanavalogoja mutta onneksi Huoltovalikko-foorumilla avuliaat käyttäjät ovat niitä jo tehneet. Jos jokin kanavalogo ei miellytä, voi sellaisen aina luoda itse käyttämällä jotain valmista pohjaa tai tekemällä sellaisen itse. Suositeltavaa käyttää 220x132 pikselikokoa ja läpinäkyvää taustaa. Tallennus on hyvä tehdä .png-muotoon.

Kanavalogot toimivat kun ne sijoitetaan usr\share\enigma2\picon –kansioon. Vakiona tätä kansiota ei ole mutta sen voi luoda. Jotta kanavalogo näkyisi oikein käyttöliittymässä tai digiboksin omassa pienessä näytössä tulee tämä logo nimeä kanavantaajuudella tai tarkalleen sillä nimellä millä kanavahaku on sen löytänyt. Kanavataajuudeen saa helpoiten kopioitua selainkäyttöliittymästä kun menee kanavan tietoinen ja seitlä se löytyy Sref-otsikon kohdalta.

Muu kustomointi

Käyttöliittymään on saatavilla useita eri skinejä joita voi halutessaan vaihdella. Tässä muutama esimerkki vix-nigh-hd –skinistä. Tämä on vakio skini mikä tulee tämän kustomoidun imagen mukana.





Kuvissa näkyvät mustat viivat eivät itse näy kun katsoo telkkaria, kuvat kaapattu selainkäyttöliittymän kautta.


Maksukanavat

Tämä kyseinen digiboksi vaatii maksukanavia varten CI+-moduulin. Satshop.fi listaa muutamia malleja mutta todennäköisesti mikä vain CI+ -moduuli toimii ongelmitta, kunhan se voidaan vain linkittää kanavakortin kanssa.

Itse omistan LA Digital Smit Conax CAM Antenna HD Ready & Cable HD Ready CI+ -moduulin. Kyseinen moduuli on tämän kyseisen digiboksin kanssa yhteensopiva. Tämän lisäksi kaapelioperaattorin kanssa pitää tehdä moduulin ja kanavakortin välille linkitys.

Maksukanavien saaminen näkyviin ei tällä digiboksilla ollut niin suuri ongelma kuin VDR:llä tehdessä. Ci+-moduuli digiboksiin ja tähän moduulin sitten kanavakortti oikein eli yleensä siru alaspäin. Tämän jälkeen vain odoteltiin jollakin maksukanavalla ja hetken päästä kuva jo näkyikin. Myöskään maksulliset HD-kanavat eivät tuota tässä tapauksessa päänvaivaa. Tiettyjä rajoituksia on kuitenkin maksukanavien suhteen kun kanavakortti on CI+-moduulissa niin voi vain katsoa ja tallentaa yhtä kanavaa. Tämän lisäksi digiboksiin on hyvä muuttaa asetuksista, että ei koita käyttää usean kanavan tukea. Muuten voi tulla ongelmia ja katsomiset ja tallennukset voivat loppua kesken.

Tarvittaessa tämäkin rajoitus on kierrettävissä kun jakaa kortin muille moduuleille esim. SmartWi-kortinjakajalla.

Yhteenveto

Osittain voin sanoa olevani pitkän linjan VDR-käyttäjä kun sitä lähemmäs 10 vuotta on tullut käytettyä, niin tämä Enigma2-laite on todella helppo ja suhteellisen ongelmaton ottaa käyttöön. Toki hiukan erilaisuuksia on käyttöliittymän ja käytön suhteen mutta niihin tottuu nopeasti.

Katsomisen ja tallentamisen kanssa ei ole vielä ongelmia ilmennyt tämän kahden viikon aikana. Alkuun toki sai kikkailemalla laitteen jumiin mutta kun asetukset ja muut sai kohdalleen niin peruskäytön yhteydessä kaatuilua tai jumittumista ei ole tapahtunut.

Lähteet

http://opendreambox.org/
http://kodi.wiki/view/VUPlus
http://www.openembedded.org/wiki/Main_Page
https://www.linuxtv.org/
http://www.huoltovalikko.com
http://www.satshop.fi
http://vuplus.com/
http://www.openvix.co.uk/
https://www.opena.tv/
http://www.world-of-satellite.com/

3 kommenttia:

  1. Itse vaihdoin helmikuussa Topfieldista ja sen TAP-ohjelmilla viritetystä ratkaisusta VU+:aan ( http://blog.kytta.net/2017/02/kuva-instasta-my-instagram-pic_23.html ) ja periaatteessa tyytyväinen oon. Sain jopa OpenVPN:llä rakennettua yhteyden omaan kotiverkkoon ja pääsen etänä koneeseen kiinni. Ainoa vielä auki oleva on favorite-kanavalistauksen teko, kun se peruslista resetoituu joka aamu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itse tein tuon kanavalistan selaimen kautta ja ne ovat kyllä pysyneet tallessa. Onko mikä image käytössä?

      Poista
    2. OpenATV on käytössä. Käytin tuossa DreamboxEDIT ohjelmaa, mutta jäi jonkin ihme varovaisuuden takia kokeilematta suoraan valikoista tuon teko.

      Poista