maanantai 18. kesäkuuta 2012

Nokia Lumia 900

Pitkästä aikaa otin käyttööni jonkin muun puhelimen kuin Applen tarjoaman iPhonen. iPhonea olen pääsääntöisesti käyttänyt siitä asti kun 2G-malli ilmestyi eli noin vuodesta 2007. Välillä toki kokeillut muita puhelimia mutta aina palannut takaisin iPhoneen. Nyt katsotaan pystyykö Nokian tarjoama Lumia 900 -puhelin pitämään minut erossa iPhonesta. Lumia 900 julkaisiin toukokuun lopulla ja se jatkaa samaa muotoilua kuin edellinen Lumia 800 -malli.

Myyntipakkaus

Lumia 900 toimitetaan normaaliin tapaan Nokian uudistuneessa paketissa. Paketti on väriltään sininen ja tässä on erinäisiä värikkäitä kuvia puhelimesta. Pakkauksen sisältä löytyy itse puhelin ohella USB-pikalaturi AC-16, lataus- ja -tiedonsiirtokaapeli CA-190CD, stereokuulokkeet WH-902, pikaopas, käyttöopas, tuotetietovihkonen ja SIM-korttipaikan avaustyökalu.

Harmiksi paketin mukana ei toimiteta suojakuorta kuten Lumia 800 -paketissa. Tästä olisi hyötyä koska omasta mielestäni puhelin on hiukan liukas tämän ollessa kädessä. Tilasin kylläkin muutaman kuoren testiin, jos näiden avulla puhelin pysyisi paremmin kädessä.


Puhelimen esittely

Lumia 900 on ensimmäinen Windows Phone 7.5 -puhelin, jonka omistan. Tätä ennen olen näitä Windows Phone puhelimia silloin tällöin käyttänyt mutta suurempaa kokemusta ei näistä ole.

Lumia 900 on edelliseen puhelimeeni iPhone 4S:n verrattuna huomattavasti isompi. Siinä missä iPhone oli kokoa 115,2 mm × 58,6 mm × 9,3, niin Lumia 900 on 127,8 mm × 68,5 mm × 11,5 mm. Painoakin on noin 20 grammaa enemmän verrattuna iPhonen 140 grammaan. Koon kasvaessa tämä tarjoaa puhelimeen isomman näytön, joka on kooltaan 4,3" ja se perustuu AMOLED- ja ClearBlack -tekniikkaan. Näytöllä resoluutiota on 800 × 480 pikseliä, joka antaa mukavan tarkkuuden esim. selailua varten. Pikselitarkkuus ei ole yhtä hyvä kuin iPhonessa, jotenka tarkkasilmäinen saattaa nähdä näitä puhelimen näytöllä. Se ei ole kuitenkaan syy sivuuttaa puhelinta. Runko on pikkuveljensä tavoin työstetty yhdestä polykarbonaattipalasta, joka tekee puhelimesta saumattoman.


Puhelimen "takakannesta" löytyy kahdeksan megapikselin kamera, joka on automaattitarkenteinen ja on varustettu Carl Zeiss -laajakuvaoptiikalla sekä LED-kaksoissalamalla. Takakamera varusteineen on siis aivan identtinen Lumia 800 kanssa. Edestä löytyy sensoreidne lisäksi 1 megapikselin kamera, joka mahdollistaa videopuhelut.




Kuoren alla jyllää tehokas 1,4 GHz Qualcomm Scorpion -prosessori, jonka rinnalta löytyy Adreno 205 -näytönohjain. Keskusmuistia puhelimessa on 512 Mt ja tallennustilaa löytyy 16 Gt verran. Tästä osa on valitettavasti käytössä jo muita sovelluksia varten, jolloinka käyttäjälle jää noin alta 13 Gt käytettävää tilaa. Tämä on huomattavasti vähemmän koska iPhonea tarjotaa 16 Gt tai 32 Gt tai 64 Gt kokoisena. 3G-verkot ovat tuettuina kaikilla neljällä tajuudella joiden lisäksi tarjotaan "4G"-tuki, joka mahdollistaa entistä nopeammat yhteydet maailmalla.

Liitäntöinä löytyy microUSB ja 3,5 mm audioliitäntä. Ainut mistä haluan kritisoida on tuo microUSB-liittimen sijoittelu. Miksei tätä voitu sijoittaa pohjaan? Tällä tapaa kun autossani on pystyteline näyttää se hassulta ja samalla syökin osittain näkyvyytta kun USB-johto törröttää puhelimen päästä. Toki pohjassa on massiivinen kaiutin mutta senkin olisi voinut jakaa vaikka kahteen osaan ja näiden keskelle sijoittaa tuon liittimen.


Edestä katsottuna oikealta sivulta löytyy tarvittavat näppäimet, jotka ovat ylhäältä alaspäin lueltuina äänen voimakkuuden säätö, virta/herätys- ja kamera -näppäin.

Käyttöjärjestelmä ja ohjelmat

Kuten jo mainitsinkin puhelin pitää sisällään Windows Phone 7.5 Mango -käyttöjärjestelmän. Tämä on minulle suht tuore tuttavuus ja iOS verrattuna se tarjoaakin omasta mielestäni ikoniviidakkoon toisenlaisen tavan käyttää puhelinta iOS tutulla sujuvuudella.

Erikoisuutena ovat ns. live-tiilet, joissa näkyy hyödyllistä informaatiota. Valitettavasti kaikki tiilet eivät tähän pysty mutta ehkä tulevaisuudessa pystyvät. Pienen opettelun jälkeen käyttö sujuu muitta mutkitta ja puhelinta onkin kiva käyttää. Myönnän, että WAU-efekti on läsnä tätä puhelinta käyttäessä. Androidin kanssa en ole sitä saanut, jolloinka pystyn laittamaan iOS ja WP:n samalle viivalle.

Asetus-valikko on selkeä ja löydät helposti sen mitä etsit. Perinteistä Symbian valikkoviidakkoa ei siis ole enää vastastassa. Ehkäpä tämä johtuu siitä, että Nokia ei itse enää toteuta ohjelmistopuoltaan.

Ohjelmia tällä hetkellä Marketplace-tarjoaakin yli 100 000 edestä ja sieltä itselleni onkin löytynyt tärkeimmät kuten WhatsApp, Viber, Facebook, Foursquare, Fonecta Caller ja monia muita. Vaikka WP:n ohjelma tarjontaa on kritisoitu on se hyvää vauhtia paranemassa.

Ainut suurin miinus on mukana tuleva Kalenteri-sovellus. Tästä puuttuu itselleni tärkeä viikkonäkymä. Kuukausinäkymä on hyvä mutta se olisi voitu toteuttaa hiukan erilaisella tapaa. Nyt ei juurikaan saa selvää mitä milläkin päivällä on kuin napauttamalla päivää ja katsomalla mitä siellä on.

Akunkesto ei ole aivan poskettoman huono mutta mielestäni se on huonompi kuin iPhonessa. Toki tämä voi parantua joillain tulevalla päivityksellä mutta näistä ei ole ainakaan julkisuuteen paljoakaan puhuttu. Toivottavaa olisi, että tämmöisiä fixejä tulisi.

Nokia Kartat ja Nokia Navigointi

Koska kyseessä on Nokian puhelin tarjoaa Nokia tähän suoraan omat palvelunsa. Näistä ensimmäisenä käydään läpi Kartat ja Navigointi.

Kartat-tarjoaa nimensä mukaan kartat, joissa näet missä olet ja mitä näkyy. Valitettavasti ohjelmasta paistaa hiukan liikaa vanha Symbian esiin. Tämä näkyy esim. sillä, että asetuksista voidaan kytkeä päälle suurennus ja piennys -napit. Näiden lisäksi graaffinen ilmentymä ei ole muihin WP:n ohjelmiin verrattuna, niin WP mainen, mitä se voisi olla. Itse en löytänyt ainakaan suoraa tapaa aloittaa Kartoista navigointia vaan tätä varten piti käynnisttää Navigointi-ohjelma.

Navigointi-ohjelma tarjoaa nimensä mukaan navigoinnin mutta tämäkin kuten Kartat ovat ehkä liian Symbiamainen vielä ja osittain tästä puuttuukin Symbianiin verrattuna joitakin ominaisuuksia. Muuten navigointi tuntuu toimivan hyvin ja sijainti pysyy selvillä menit missä vain. Suuremmat kerrostalot eivät juurikaan vaikuta signaalin etsintään.

Nokia Musiikki

Nokia Musiikki yhdistää WP:n ja Nokian oman musiikkipalvelut samaksi ohjelmaksi. Erityisesti Mix Radio toimii kuten Spotify konsanaan vaikka ei nyt aivan samanlaisia ominaisuuksia tarjoa. Lisäksi löytyy Keikat-osio, josta näkee suoraan tulevat keikat ja missä ne pidetään. Tämä voi ollakin festari-ihmiselle tärkeä ominaisuus.

Nokia TV

Samaan aikaan kun Lumia 900 tuli markkinoille julkaistiin sen mukana Nokia TV. Sovellus kerää suomalaiskanavien tarjonnan yhteen paikkaan, josta onkin helppo valita mitä halutaan katsoa. Ohjelmia on, joka lähtöön ja ehkä tulevaisuus vielä tarjoaa tavan millä saa nämä isommalle näytölle. Toki 4,3" näytöstä näkee hyvin mutta kyllä TV:llä kuva on aina parempi.

Kamera

Kamera onkin minulle erittäin tärkeä ominaisuus puhelimessa. Toki puhelimen kamera on aina puhelimen kamera eikä sillä päästäkään aivan täydellisyyteen. 8 megapikseliä tarjoaakin mukavan 3 264 × 2 448 resoluution, joilla kuvista tulee tarpeeksi hyviä. Videokuvaus onnistuu 720p laadulla 30 FPS nopeudella. Näiden lisäksi tarjolla on erilaisia efektejä ja mukavat säätöasetukset. iPhonen kohdalla olin tottunut tarkentamaan sillä, että täppään näyttöä siihen kohtaan mihin haluan. Lumiassa kuitenkin tämä otti kuvan samantein tarkentaen kyseiseen kohtaan. Tämä on toki ihan toimiva ominaisuus mutta osittain myös huono, joten omalla kohdallani otin kyseisen ominaisuuden pois päältä. Tuolla tapaa tuli kyllä otettua monta turhaakin kuvaa.

Yhteenveto

Laite on toimiva ja ajaa asiansa samalla tapaa kuin iPhone, jopa osittain paremmin. Akkukestosta voinee antaa oman miinuksensa mutta ei siihen tule takertua. Vaikka näin lyhyellä käytöllä on vielä vaikea sanoa tarkemmin akusta uskon sen parantuvan kun latauskertoja tulee muutama lisää.

Windows Phonessa on paljon potentiaalia ja toivottavasti Nokia saakin Microsoftin kanssa otettua tämän kaiken potentiaalin irti viimeistään tulevassa Windows Phone 8 -käyttöjärjestelmässä. Tämä olisi kyllä suotavaa siihen nähden mikä Nokian nykyinen tilanne on tällä hetkellä.

Hyvää
  • Rakenne
  • Käyttöjärjestelmän toimivuus
  • Näyttö
  • Nokian ohjelmat
  • Datayhteyden jakaminen
Huonoa
  • USB-liittimen sijoitus
  • Akun kesto varauksin
Testikuvat ja video.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti