perjantai 8. kesäkuuta 2012

Nvidia Surround

Nvidia Surround on Nvidian vastaisku AMD Eyefinitylle. Molemmat teknologia tarjoavat uudenlaisen elämyksen pääasiassa pelaamiseen. Tulen keskittymään enemmänkin Nvidian tarjoamaan Surround mahdollisuuteen koska siitä on nyt enemmän konkreettista kokemusta. Omassa kokoonpanossani käytössä on Evga GTX 680 ja 3x Dell U2412M.

EVGA GTX 680


Näytönohjain ei kokoonpanossani pyöri vakio kellotaajuuksilla vaan näitä on hiukan nostettu, koska se on mahdollista. Ei niinkään suorituskyvyn takia. Korttiin on ajettu modattu BIOS, joka nostaa kellotaajuuksia ilman, että näitä tarvitsee tehdä Evga Precision tai MSI Afterburner -ohjelmistoilla. Modattu BIOS tarjoaa vakiotaajuuksiin nähden seuraavat muutokset vakio kellotaajuus 1150MHz, Boost-taajuus 1215MHz ja muistit 1752MHz. Itse en ole päässyt kuin 1179MHz tai 1189MHz asti. Välillä kun kortti on "kylmä" toimii tuolla mainitulla 1215MHz tajuudella. Joten oma ongelmani olisi vain pistää parempi jäähdytys korttiin kiinni.

Asennus


Molemmat valmistajat tarjoavat sivuillaan hyvät ohjeet miten näytöt tulee kytkeä oikein, jotta suuremmilta ongelmista vältytään. Vakioasetuksilla näytöistä muodostuu yksi iso näyttö, jolla resoluutioa on massiiviset 5760x1200. Tämä on aiheuttanut tiettyjä uusia ongelmia, joista lisää myöhemmin.

Surround asetuksen tekeminen on helppoa. Ensimmäisellä kerralla kun koneen käynnisti näyttöjen ollessa kiinni tarjottiin heti tätä Surround-mahdollisuutta. Jolloin seurattiin vain ohjeita ja paineltiin Seuraava-nappia kunnes tuli Valmis-nappi. Vaihtoehtoisesti tämä voidaan toteuttaa Nvidia Control Panel -ohjelmiston kautta.

Tässä vähän vanhempi Youtube-pätkä asennuksesta.


Vaikka video on iältään muutaman vuoden vanha, niin melkein identtisillä valikoiden ulkoasuilla homma viedään tänä päivänäkin läpi.

Asetuksia löytyy jokaiseen lähtöön ja omassa käytössäni sivuilla olevat näytöt toimivat sivunäyttöinä ja keskimmäinen päänäyttönä.



Käyttökokemukset


Peleissä Surroundin kanssa ei niinkään ole ongelmia tullut vastaan. Kaikki pelit eivät tätä tue kuten Modern Warfare 3. Uusimmat pelit ovat kuitenkin hyvin tuettuina ja näitä onkin kiva pelailla. Tällä hetkellä olen kokeillut Max Payne 3:sta, Battlefield 3:sta ja Diablo 3:sta. Näiden osalta GTX 680 kyllä jaksaa pyörittää kunhan vähän laskee detaileja. MP3 ja D3 pyörivät kyllä kaikilla herkuilla. BF3 ei niinkään vaan High-asetuksilla päästään noin 60 FPS asti. Huomasin kyllä, että näin suurilla resoluutioilla 2Gt muisti näytönohjaimesta loppuu hyvin pian kun aletaan lisätä detaileja. Nykyään on tarjolla 4Gt muistin omaavia kortteja, joten semmoinen olisi ollut kaikkein paras hankinta mutta eipä sitä taas tiennyt, että tulee vaihdettua kolmen näytön kokoonpanoon.

Ongelmat


Suurimmat ongelmat eivät ole tulleet peleissä vaan itse työpöydällä. Olen aina itse käyttänyt suurimmaksi osaksi vain yhtä näyttöä ja silloin tällöin kokeillut kahden näytön kokoonpanoa mutta eipä ole tullut niihin jäätyä.

Työpöytä käytössä en osaa oikein hyödyntää koko pinta-alaa toistaiseksi ja todennäköisesti palaankin vain yhteen näyttöön, sivunäyttöjen ollessa idle-tilassa kun käytetään työpöytää. Pelatessa sitten nämä aktivoituvat käyttöön.

Ensimmäinen ongelma minkä huomasin oli se, että kun käytössäni oleva Mirc-ohjelmisto ei osaa näyttää keskustelu-ikkunoita enää kokonana kun itse ohjelma on levitetty koko näyttöön. Tähän nyt löytyi väliaikasena ratkaisuna, että ohjelma yhteen näyttöön full screen tilaan ja keskustelu ikkunat omiksi ikkunoiksi ohjelmaan. Toinen ongelma on videot. Nämä levittäytyvät tyhmästi kolmelle näytölle. Alla olevasta kuvasta näkyy paremmin mitä haen takaa.


Tämä sama efekti näkyy kun painaa CTRL+ALT+DEL, että pääsee Task Manageriin käsiksi. Jolloinka Windows 7 siirtää oman taustansa aivan samanlaisittain yli kuten yllä olevassa kuvassa oleva video. Ilmeisesti tämä olisi ihan softalla korjattavissa tai ajureilla kunhan tämän vain saisi jotenkin tehtyä.

Kolmantena ongelmana on itse selain. Tämä luo reunoille nuo pienet sivupalkit. Alla olevasta kuvasta näkyy selvemmin ongelma.


Ilmeisesti tämä johtuu samasta ongelmasta kuin videokin. Surround ei osaa käsitellä näyttöjä yksittäisinä 1920x1200 omaavia näyttöinä kun se on aktivoituna. Windowsin omalla Extend-tilalla kaikki toimii oikein paitsi pelit. Sain kyllä vinkkejä jo, että pikanäppäimillä voisi myös vaihtaa nopeasti normaali-tilan ja Surroundin välillä. Pelkkä resoluution muuttaminen 1920x1200 ei auttanut tässä tilanteessa vaikka tuo muutos sammuttaa sivunäytöt ja jättää päänäytön päälle. Video-ongelma kyllä tällä korjaantui mutta ei itse Mirc ja selain. Ilmeisesti Surround kummitelee vielä taustalla.

Uuden polun raivaaminen on aina vaikeaa mutta sitä kautta oppii aina jotain uutta. Palataan taas jos ongelmia saadaan korjattua.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti