maanantai 23. heinäkuuta 2012

Lenovo ThinkPad Edge S430 14"/i5-3210M/4GB/GT620M/500GB+16GB

Koska myin jokunen aika sitten Macbook Airini pois, niin tämän jälkeen huomasi vasta kuinka tärkeä kannettava olikin. Sillä tuli tehtyä kaikkea pientä tarpeellista, että turhaa. Se toimi iltasella koneena, josta oli helppo vilkasta vielä viimeisimmät menot, sään jne. Tästä syystä olikin aika katsoa uutta kannettavaa tilalle. Tällä kertaan päädyin Lenovon valmistamaan ThinkPad Edge S430 -kannettavaan.

Kannettavan tiedot:
Prosessori: Intel i5 3210M
Emolevy: Lenovo 33643EG, HM77 -piirisarja
Muisti: 4GB
Näytönohjaimet: Intel HD4000 ja GT 620M 2GB
Kiintolevyt: Hitachi Travelstar 500 Gt 7200 RPM ja  Sandisk SSD U100 16 Gt
Näyttö: 14.0" W HD+ (1600 x 900) LED-taustavalaistu, AntiGlare-lasi
Paino: n. 1,8 kg
Akku: 4-kennoinen









Kannettavan esittely

Kannettava toimitetaan Lenovon tuttuun tapaan pahvilaatikossa, josta löytyy kantokahva. Ulkopuolella on perinteiset tekstit siitä mitä itse laatikko pitää sisällään.


Laatikon sisällä ei juurikaan mitään ole kannettavan ja muutaman oheislaitteen lisäksi. Sisältä paljastuu Lenovon 90W laturi, ohjelappusia ja itse kannettava.


Kannettavan kansi on kumisen tuntuinen, johon jää suht helpolla sormenjälkiä jos niissä vähänkin on rasvaa. Tämän avattua paljastuu Lenovon uusi näppäimistötekniikka, nimeltä chiclet. Omalla kohdallani ei tämä tekniikka tunnu mitenkään erikoiselta. Osittain käytössä se tuntuu vähän ontolta ja etenkin kun enteriä painaa tuntuu se "kaikuvan". Tämä ei kuitenkaan ole ongelma vaan tähän on tottunut nyt useamman päivän käytön jälkeen. Näytön yläreunasta löytyy mikki, 720p HD-kamera ja näppäimistövalo.

Hiiri on toteutettu kannettavassa Lenovon tutulla tatilla taikka touchpadilla, joka ottaa maksimissaan viiden sormen eleet vastaan. Touchpadin pinta on myös hiukan kuminen mutta ei liikaa, koska sormen tulee liikkua liukkaasti. Tähän myös valitettavasti jää rasvaisilla sormilla jälkiä.

Itse chiclet-näppäimistön tekniikkaan voi tutustua tämän linkin kautta.


Kannettavan vasemmalta sivulta löytyy laturin liitäntä, DVD-asema, muistikortinlukija, USB 3.0 -liitäntä ja kuuloke/mikki-lähtö.


Oikealta sivulta löytyy Thunderbolt/miniDP-liitäntä, HDMI-liitäntä, USB 3.0 -liitäntä ja verkkokortti-liitäntä.


Kannettavan takaosasta löytyy muovinen suoja, jonka alta paljastuu sim-kortin paikka eli valmius 3G-yhteyksille on olemassa, vaikka modeemia ei sisällä olekaan.

Kuten tässä vaiheessa on voitu jo huomata, niin itse akkua ei ole mahdollista irroittaa ulkopuolelta vaan kannettavasta tulee purkaa näppäimistö ja päälikehys pois, että akkuun pääsee käsiksi. Näppäimistön alta on myös mahdollista päästä käsiksi mSATA-paikassa olevaan SSD-levyyn, jonka tilalle on ilmeisesti mahdollista vaihtaa 3G-modeemi. Onneksi Lenovolla on tapana tarjoa hyviä kuvasarjoja koneesta ja sen osista, jotka auttavat paremmin hahmottamaan koneen sisälmyksiä ja kuinka niihin pääsee käsiksi. Akun lisäksi ei myöskään tarjota telakka mahdollisuutta.

Testitulokset

Koska en itse juurikaan konetta pelaamiseen käytä, niin ajoin muutamat testit, joista on helpompi hahmottaa kannettavan suorituskykyä. Kaikki testit on ajettu koneen ollessa vakiokelloilla.



SuperPI 1M

CrystalDiskMark


Käyttökokemukset

Tähän asti kone on toiminut loistavasti. Aluksi oli osittaisia ongelmia, koska kone oli täynnä Lenovon turhia sovelluksia, niin koin helpommaksi alustaa koko roskan ja pistää puhtaalle kiintolevylle perus Windows 7:n päivityksineen.

Tämän jälkeen olikin ajureiden kanssa vähän ongelmaa. Valitettavasti Lenovon tukisivuilla tarjolla olleet verkkokortin ja langattoman ajurit eivät toimineetkaan suoraan vaan näitä saikin metsästää. Nämä kuitenkin löytyivät Googlen avulla. Näiden lisäksi jostain syystä ei myöskään MEI-ajuria löytynyt kuin vasta Intelin sivuilta kävin sen hakemassa. Kun nämä oli saatu paikalleen ja verkko toimimaan viimeisin puuttuvä Fingerprint-ajuri tulikin suoraan Windows Updatesta. Näiden jälkeen homma alkoikin jo olemaan paketissa.

Vielä puuttui kuitenkin SSD:n aktivointi hyötykäyttöön. Aluksi asensin Intelin Rapid Storagen mutta valitettavasti Lenovo ei käyttänytkään tätä vaan vastaavaa tekniikkaa nimeltä ExpressCache. Tämä tekee aivan saman asian kuin Rapid Storage, joka tarkoittaa sitä, että SSD:lle tallentuu useimmin käytetyt tiedostot, jotka nopeuttavat koneen käyttämistä. Näitä ovat esim. sleepistä herääminen.

Jotta ExpressCache toimii oikein tulee aluksi varmistaa Disk Managementista, että tämä 16 Gt SSD -levy on alustamaton, jonka jälkeen asennetaan ExpressCache-ohjelmisto (32bit tai 64bit). Ohjelma tunnistaa automaattisesti tämän SSD-levyn ja luo sille oman partition, joka hyödyntää koko levyä. Lopuksi kannettava käynnistetään uudelleen, jolloinka ExpressCache on toiminnassa. Tämän toiminnan voi tarkistaa ajamalla komentokehoittessa, joka on avattu administrator-oikeuksilla komennon eccmd.exe -info, komentoa ajettaessa tulee olla ExpressCache-ohjelmiston asennuskansiossa, koska siellä on kyseinen ajettava tiedosto. Tämä kertoo käyttäjälle prosenttien muodossa, että ominaisuus on käytössä.

Koska kannettavassa on kaksi hiirtä, niin huomasin, että jos käyttää tattia tämä disabloi automaattisesti touchpadin ja kun taas käyttää touchpadia disabloi tämä tatin. Jotenka sitä mitä käytät tulee ensisijaiseksi ja toinen disabloituu. Kun käyttö lopetaan voit vaihtaa lennosta toiseen koska tämä enabloituu hetken päästä kun olet päästänyt toisen hiiren käytöstä. Tämä ominaisuus toimii suht hyvin vaikka ei aina heräämisen jälkeen olekaan täysin voimissaan. Itse en kohdannut tässä ongelmaa koska pääasiallisesti käytän tattia. Todennäköisesti tämä ongelma korjaantuu ajuripäivitysten myötä ellei, jopa sillä, että virransäästönasetuksia kävisi muuttelemassa hiirten osalta.

Vaikka kannettava onkin isompi ja painavampi verrattuna entiseen Airiini, ei tämä ole ollut este. Hämmästyin kuitenkin siitä ensimmäisellä kerralla, että kone on suht pienenkokoinen ja kevyt kuin mikä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti