tiistai 3. heinäkuuta 2012

Samsung Galaxy S III

Aika rientää ja kiitää. Samsung julkaisi jokunen aika sitten jo Galaxy-tuoteperheeseensä uuden lippulaivan, Samsung Galaxy S III. Laiteen ympärillä pyöri aikamoinen hypetys mutta päästiinkö tähän vai ei? Omasta mielestäni Samsung täytti ne lupaukset mitä vain jokainen voi odottaa. Suorituskykyä parannettiin, ominaisuuksia lisättiin ja muutenkin luotiin oma ilme millä erottua muista valmistajista. Suoraan sanottuna S III on oiva lisä Galaxy-tuoteperheeseen. Tässä seuraavaksi muutamia mietteitä itse puhelimesta ja sen käytöstä. Lisää varmaan tulee käytön mukaan mutta tässä ne suurimmat.

Myyntipakkaus

Puhelin oheislaitteineen toimitetaan applemaiseen tapaan siistissä pienessä paketissa, johon on saatu mahtumaan kaikki tarpeellinen. Ensimmäisenä kun pakkauksen avaa sisältä paljastyy muoviin kääritty Samsung Galaxy S III, jossa näkyy kuvia ja tekstejä mitä itse laite osaa. Tämän alta löytyy sitten muut tavarat. Mukana tulee USB-laturi, USB-johto ja HF-kuulokkeet, joihin on tarjolla erilaisia "päitä". Näiden avulla jokaiselle todennäköisesti löytyy jokin sopiva "pää".





Puhelimen esittely

Samsung Galaxy S III pitää sisällään uusimman 4.0.4 (ICS) Android version. Puhelin näyttää massiiviselta vaikka oikeasti se sopii hyvin käteen. Ulkomitoiltaan puhelin on 70,6 x 8,6 x 136,6 mm. Käsissä laite tuntuu kevyemmältä verrattuna sitä Lumia 900 mutta onhan tässä noin 30 grammaa eroakin. Näyttöna toimii masiivinen 4,8" HD Super AMOLED, joka tarjoaa kirkkaan ja värikylläisen kuvan kuten Lumia 900. Tässä kohtaa iPhone 4S tipahtaa porukasta. Näytön resoluutiona on 1280 x 720 pikseliä, joka myös tiputtaa vastaavan kastin kilpailijat alemmalle tasolle. Kädessä puhelin tuntuu, ehkä hiukan muoviseltä, että kevyeltä aluksi. Tämä ei kuitenkaan häiritse kun vähän pidemmän aikaa käyttää. Etuosan kamerana toimii 1,9 MP ja takaa löytyy 8MP omaava kamera.

Kuoren alta löytyy tehokas ARMin tarjoama Cortex-A9 1,4GHz -quad-prosessori, tämän kanssa on GPU:na ARM-Mali 400 ja viimeisenä keskusmuistia löytyy 1Gt verran. Yhteyksien osalta on tarjolla lähes kaikki. Wlan löytyy ja tämä tukee 802.11 a/b/g/n -standardeja, 3G:n puolelta löytyy tuki HDSPA:lle 21 Mbps ja HSUPA:lla 5.76 Mbps asti. LTE-versiota ei ole vielä Suomessa saatavilla ja tarkkaa tietoa ei olekaan tuleeko koskaan saataville. Muualla maailmassa tämmöisen ihmeen voi jopa löytää. Bluetooth on tuettu aina versio 4:n asti. Kuten nykypäivänä melkein kaikissa puhelimissa on GPS on myös tässäkin. Paikannuksesta vastaa A-GPS, GLONASS -tekniikat. Nykypäivänä puhelimissa on yleensä suuri massamuisti ja Samsung tarjoaakin tällä hetkellä Suomessa 16 Gt muistilla varustettua mallia mutta tämän laajentaminen onnistuu helposti microSD-kortilla, jonka osalta tuetaan 64 Gt kokoisia muistikortteja.

Liitäntöinä puhelimesta löytyy microUSB ja 3,5mm-kuulokeliitäntä, oilla taataan langallisten lisälaitteiden liittäminen. Koska ohjelmistona löytyy Android, niin tämä antaa tuen monelle lisälaitteelle kuten microUSB-HDMI -adapterilla, jolla voidaan tuoda puhelimesta kuva suoraan isommalle ruudulle kuten tykkiin tai televisioon.

Takakuoren alta paljastuu tehokas 2100 mAH -akku, joka valmistajan mukaan antaa 2G-verkossa puhe aikaa 22,2 tuntia ja 3G-verkossa 11,6 tuntia. Valmiustilaa luvataan 2G-verkossa 830 tuntia ja 3G-verkossa 770 tuntia. Uskon, että laite näihin tuloksiin pääseekin muutaman kalibroinnin jälkeen.

Seuraavaksi muutama kuva Samsung Galaxy S3:n ja Nokia Lumia 900 kokoeroista.




Käyttökokemukset

Omalta osaltani Androidin käyttökokemukset alkavat HTC Desirestä, jossa oli sisällä Android 2.0 tai vastaava. Tarkkaan en kuitenkaan versio numerointia muista. Tämän osalta kehitystä onkin tapahtunut huomattavasti ja melkein nykypäiväisen Androidin voikin rankata Windows Phone ja iOS -käyttöjärjestelmien tasalle. Tuleva Jelly Bean tulee varmasti vielä parantamaan sujuvuutta vaikka nytkään ei suurempia ongelmia ole. Tämä todennäköisesti johtunee tehokkaasta quad-prosessorista ja suuresta keskusmuistista.

Käyttöliittymän toinen tuleminen

Käyttöliittymä toimii Samsungin oma TouchWiz, joka ei aivan identtinen ole Googlen oman kanssa. Käyttöliittymä toimii hyvin ja tämän avulla Samsung on voinutkin erottua kilpailijoistaan. Samsung tarjoaa myös omia widgettejä, joilla saadaan tiettyä omaa tuotua itse käyttöjärjestelmään. Samsung Apps on Samsungin oma kauppapaikka, jossa on tarjolla heidän sovelluksiaan. Näiden avulla voidaan parantaa käyttökokemusta tai huonontaa, riippuen aivan käyttäjästä. Google Play on myös tuettuna ja sieltä vasta ohjelmaa löytääkin. Aluksi tuntui, että mitään ei löydä mutta kun oppii käyttämään itse hakua ja käyttöliittymää avautuu aivan oma maailmansa, jolla voidaan hieno säätää ja lisätä puhelimen ominaisuuksia, että mahdollisuukia. Yhtenä hienoutena kuten Microsoftin tarjoamassa Marketplacessa pidän sitä, että ohjelmat voidaan asentaa suoraan verkon kautta puhelimeen. Tämä on siltä osin kätevä, että kun surffaat Play:ssa ja löydät jotain mielenkiintoista, saat sen parilla klikkauksella puhelimeen, jolloinka pääset samantein kokeilemaan sitä.

iOS ja WP:stä siirryttyä monen vuoden jälkeen Androidiin toki omia hankaluuksia on tullut vastaan. Siitä en tarkalleen tiedä onko tämä Samsungin oma juttunsa vaiko Googlen, että kameraa ei saa ns. sandbox-tilaan, jolloinka suojakoodia ei tarvitse näpytellä, että kameralla voi ottaa kuvia. Tämä voi myös olla viimeaikaisten patenttisotien aikaansaannos. Toivottavaa olisi, että tämmöinen mahdollisuus tarjottaisiin heille ketkä haluavat suojata puhelimensa. Toinen asia mikä tulee tässä esiin on näytön sulkeminen. Olen itse asettanut asetuksiin, että näyttö lukitaan 10 minuutin päästä, jolloinka myös suojakoodi aktivoituu. Olisin kuitenkin halunnut, että puhelin menisi Swipe-tilaan, jolloinka Power-nappia painamalla oltaisiin tässä Swipe-tilassa missä näkyy pikanäppäimet esim. kameraan, viesteihin jne. Tämmöistä ominaisuutta en kuitenkaan löytänyt. Nyt kun puhelin on avattu ja painetaan Power-näppäintä palataan aina Swipe-ruudun ohi suoraan aloitusruutuun. Ehkä tämä on asia mihin on totuttava taikka toivottava, että tämä muuttuu joskus. Allaolevasta selviää mitä haen Swipe-ruudulla.


Itse käyttöjärjestelmään pääsee helposti sisään. Toki aikasempi kokemus voi auttaa tässä mutta en usko sen oleva välttämätöntä. Asetukset ovat huomattavasti järjellisimmissä paikoissa jos verrataan näitä Symbianin valikkoavaruuteen. Androidissa on myös toki asetuksia moneen lähtöön mutta ne ovat vain paremmin koottuna. Näiden lisäksi Menu-näppäimellä saa melkein jokaisesta ohjelmasta ja paikasta vielä erikseen Asetus-ikkunan auki.

Puhelinta aktivoitaessa Samsung tarjoaa kahdeksi vuodeksi 50 Gt Dropbox-tallennus tilaa ja se kannattaa ehdottamasti ottaa käyttöön, jos sille on tarvetta. Tänne tilaan voit siirtää ihan mitä vain haluat puhelimesta kuten kuvat ja muistiinpanoja, jos siltä tuntuu.

Kies

Kun otin puhelinta käyttöön asensin ensimmäisenä Samsungin oman Kies-ohjelmiston, jolla voi hallita puhelinta. Ennen kuin edes tein puhelimelle mitään päivitin siihen uusimman ohjelmiston. Tämä meni kivuttomasti. Koska olin käyttänyt aikaisemmin iPhone 4S:ä, niin yllätys oli suuri, että Kies tarjosi automaattisesti tietojen synkronointia tämän varmuuskopiosta. Koitinkin ennen Galaxyn saamista etsiä tapaa siirtää nämä viestit mutta Kies yllättikin sen osalta. Nokian Symbian puhelimista olisi myös voinut saada tiedot synkronoitua talteen. WP ei toistaiseksi ollut tuettuna ja itselläni ei siellä olisikaan ollut mitään tärkeää koska tämä puhelin ei ollut minulla kauaa käytössä. iPhonen varmuuskopiosta sain synkronoitua suoraan viestit missä oli osittain tärkeää ja osittain ei niin tärkeää tavaraa. Ainut huono puoli oli, että kyseiset viestit näkyivät lukemattomina ja enkä keksinyt muuta tapaa kuin avata yksitellen jokaisen keskustelun, että sain nollattua tämän lukemattomien viestien määrästä kertovan indikaattorin eli numeron viesti-ikonin oikeassa yläkulmassa. Samalla sain otettua myös varmuuskopiosta kuvat suoraan uuteen puhelimeeni, josta sitten otinkin ne talteen ja poistin Galaxysta. Tässä vaiheessa huomasin ikäväkseni, että 16 Gt muisti josta käyttäjälle jää vain 11 Gt on liian pieni omaan käyttööni. Koska olen tottunut jättämään kuvat puhelimeen, jotta tarvittaessa niitä saa sieltä jaettua.

Siri vs S Voice

Kilpailu on myös kovaa avustajien osalta ja tähän Samsung on vastannut omalla "Sirillään" S Voicella. Tämä tekee pitkälti samat asiat kuin iOS tarjoama Siri. Kuitenkin lisäten tähän ohjelmien hallinnan, mikä on myöhemmin tänä vuonna tulossa myös iOS-käyttöjärjestelmään. S Voice ymmärtää suht hyvin suomalaisen vääntämää englantia. Ainut huono puoli mikä tulee mieleen tämän ominaisuuden aktivointi. Tämä tapahtuu painamalla kaksi kertaa peräkkäin Home-näppäintä, josta sitten koituu tämä, että puhelin jää esim. valikosta/ohjelmasta palattaessa odottamaan hetkeksi toista painallusta ja hetken päästä vasta sulkee valikon/ohjelman. Itse en juurikaan iPhonessa käyttänyt Siriä mutta se oli kuitenkin käyttövalmiina. Galaxyn osalta otin tämän ominaisuuden pois koska pidin tätä "odottamista" liian pitkänä.

GPS

Lumia 900:ssa minua eniten närästi GPS:n toimivuus koska se oli oikeasti huono verrattuna siihen mitä iPhone 4S tarjosi minulle. Siinä missä iPhone löysi minulle suoraan sijainnin tuosta vain, ei Lumia 900 tähän pystynyt vaikka tämäkin tarjosi A-GPS lisäksi GLONASS tuen. En tiedä mikä siinä oli mennyt vikaan mutta nyt kun asetin Galaxyn samaan paikkaan ja tadaa sijainti löytyi ja pysyi. Lumia 900 vain yksinkerstaisesti kadotti sen kun vähänkin ajoit ns. omaa reittiä ja tämän jälkeen sijaintia ei enää löytänyt kunnes autolla pysähtyi. Toki suoraan Lumia 900 ja Galaxya ei voida verrata tähän koska Lumia 900 oli navigointi päällä ja Galaxyn osalta vain pelkkä reitti piirrettynä minkä mukaan mentiin. Näiden osalta Galaxy toimii siis hyvin mutta toiveissa olisi, että Google saisi myös navigoinnin aktivoitua Suomeen. GPS:n toimivuudesta olen tyytyväinen koska se on yhtä nopea ja tarkka kuin iPhone 4S:n tarjoama. Tämä on minulle tärkeä ominaisuus, että sijainti löytyy heti eikä sitä jäädä etsimään. Valitettavasti huomasin myös saman efektin kuin Lumia 900:n kanssa näytön osalta. Näyttö ei oikein toimi jos auringon valo osuu liikaa itse näyttöön. Käytössäni on automaattinen kirkkauden säätö, joka ei kuitenkaan osannut asettaa näyttöä tarpeeksi kirkkaalle. Koitin myös säätää manuaalisesti maksimi kirkkauden mutta tämä ei tuntunut auttavan yhtään. Näytön osalta siis iPhone 4S toimii huomattavasti paremmin. Kuitenkin hississä ollessäni Galaxyn näyttö toimii kuten pitääkin eli näkyy hyvin. Tämä taas johtuu siitä, että hississä tai muutenkaan huoneistossa ei ole, niin kirkasta kuin ulkona. Tosin nämä kaikki lienevät AMOLED-näyttöjen huonoja puolia. Tosin värikylläisyys on paljon parempi mitä iPhone 4S on tarjonnut.

Samsung-tunnus

Puhelin vain täyttyy tunnuksista mutta viimeisimpänä eikä vähäisempänä ole tämäkään tunnus. Koska Google ei vielä toistaiseksi tarjoa laitteiden paikannusta on Samsung toteuttanut tämän omalla tunnuksellaan. Tunnus voidaan luoda heti alussa kun puhelinta konfiguroidaan tai mahdollisesti myöhemmin Security-asetuksista Find My Mobile-otsikon alta palveluita käyttöönottaessa. Tunnuksen avulla käyttäjä voi etsiä kadonneen puhelimensa, lukita puhelimen, "soittaa" puhelimeensa, ohjata puhelut ja viestit toiseen numeroon, lukea puhelinlokin, tyhjentää puhelimen ja tarvittaessa avata näyttölukituksen. Kaikki tämä hallinta tapahtuu Samsung Dive -sivustolla, johon kirjaudutaan tällä luodulla tunnuksella.

Bugit

Vaikka puhelin hipookin täydellisyyttä ja luokin uskomattoman wau-efektin on bugejakin tullut vastaan. Toistaiseksi näiden osalta puhelin vain kaatunut kerran. Ensimmäisenä iltana kun puhelimen kanssa tein asioita ja siirtelin sinne tavaraa. Olin asettanut puhelimeen soittoäänet ja vastaavat paikalleen. Puhelin oli kytkettynä tietokoneeseen USB-kaapelilla kunnes tuttavani soitti minulle. Puhelin ei kuitenkaan soinut vaan tärisi paikallaan. Puhelun jälkeen tarkistin mikä meni pieleen, niin ilmeisesti puhelin oli jämähtynyt johonkin outoon tilaan ja tästä syystä ei toistanut soittoääntä. Tämä kuitenkin korjautui irroittamalla puhelin ja laittamalla takaisin, koska tiedostojen siirto oli kesken. Toistaiseksi samaan ongelmaan ei ole törmätty oli puhelin kiinni USB-kaapelilla tai ei.

Toinen mikä tuli kohdattua oli musta ruutu. Puhelinta ottaessani taskusta sain näpyteltyä suojakoodin mutta tämän jälkeen oli pelkkää mustaa. Yläpalkki näkyi mutta mitään muuta ei. Näppäimet eivät reagoineet kuin sitä osin, että Power-nappia pitäessä pohjassa vain valikon esiin, mistä saikin puhelimen sammutettua. Toistaiseksi tähän ei ole toista kertaa tullut törmättyä. Ilmeisesti jokin ohjelman osa kaatui tai jokin asennettu ohjelma.

Yhteenveto

Lopuksi voin todeta, että puhelin suoriutuu aivan loistavasti siitä mihin se on tehty eli yleiskäyttöön. Suurempia ongelmia ei toistaiseksi ole tullut vastaan. Parhaimpana asiana voidaan pitää akkukestoa, joka on toistaiseksi vielä uskomattoman hyvä. Itselläni on käytössä seuraavat aktiviteetit kaksi sähköpostitunnusta joissa tunnin välein synkronointi, Google-tunnuksen synkronointi muutoksissa aka Push, Whatsapp, Viber ja Facebook. Näiden kanssa puhelin kestää helposti parikin päivää ja tarvittaess varmaan virransäästöllä mentäisiin kolmeenkin päivään. Yleinen käyttöni on aika pitkälti sekalaista ja nyt kun puhelin on uusi tulee sillä tehtyä vaikka mitä. Suurin syy tähän on ICS tarjoama Deep Sleep -ominaisuus, joka osaa oikeasti laittaa puhelimen lepoon.

Hyvää
- Akunkesto
- Suuri ja kirkas näyttö (Paluuta ei ole pienempään toistaiseksi)
- Kamera

Huonoa
- Tottumus vaikeudet käyttöjärjestelmään
- Swipe-ruutu

Lopuksi vielä muutama testikuva ja video. Pahoittelen "kädenjälkeäni".

Testikuvat ja video.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti